Cola Debrot ~ Grondlegger van de Antilliaans-Nederlandse literatuur

april 11, 2016
Foto: DBNL

Foto: DBNL

Nicolaas (Cola) Debrot is een Antilliaans schrijver, arts, diplomaat en filosoof, die wordt beschouwd als de grondlegger van de Antilliaans-Nederlandse literatuur. Hij is mede-oprichter van het tijdschrift Criterium. Debrot is de auteur van een klein oeuvre. Zijn eerste novelle Mijn zuster de negerin is tevens zijn bekendste titel. De voornaamste verdienste van Debrot is, naast zijn eigen literaire werk, het verspreiden van de Antilliaanse cultuur en literatuur.

Cola Debrot wordt in 1902 in Kralendijk op Bonaire geboren. Zijn jeugd brengt hij door op Curacao en in Venezuela, waar zijn moeder vandaan komt. Thuis wordt Spaans en Papiaments gesproken, Nederlands leert hij op de lagere school. Het gymnasium volgt hij in Nijmegen, daarna studeert hij rechten in Utrecht. Hij woont daar enige tijd op de Oudegracht en sluit vriendschap met de schilder Pyke Koch en de dichters Jan Engelman en Martinus Nijhoff. In 1928 vestigt Debrot zich in Parijs, waar hij als ghostwriter werkt. In de Franse hoofdstad ontmoet hij de Amerikaanse zangeres Estelle Reed met wie hij in het huwelijk treedt. Vanaf 1931 studeert hij medicijnen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft hij een artsenpraktijk in Amsterdam. Debrot krijgt daar regelmatig bezoek van W.F. Hermans, die hij aan zijn patiënten voorstelt als Dr. Klondike, een gegeven dat Hermans later verwerkt in zijn novelle Dokter Klondyke.

Na de oorlog werkt Debrot als arts op Curacao. Op dat eiland wordt hij ook politiek actief. In 1952 komt hij als gevolmachtigd minister van de Nederlandse Antillen naar Den Haag. Hij speelt een belangrijke rol bij de Rondetafelconferenties die uitmonden in een nieuwe verhouding tussen Nederland, Suriname en de Antillen. Van 1962 tot 1970 is Debrot gouverneur van de Nederlandse Antillen. Na die periode keert hij terug naar Nederland. Hij heeft last van zware depressies en fysieke kwalen. Uiteindelijk overlijdt hij in december 1981 aan prostaatkanker. Hij wordt gecremeerd in Driehuis. Zijn as wordt vanaf een schip van de Koninklijke Marine uitgestrooid over de Noordzee.

Lees verder: http://www.letterkundigmuseum.nl/ColaDebrot/

Primaire teksten in Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse letteren: http://www.dbnl.org/debrot/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *