Schrikken

January 12, 2017

Schrikken

We staan er misschien te weinig bij stil. Deze week werden we er weer eens op gewezen dat het niet meevalt om politicus te zijn. Ogenschijnlijk bestaat de dagtaak van een parlementariër uit praten, overleggen, denken en peinzen. Maar de realiteit is toch net anders. Er komt meer op hun pad.

Deze week is er een werkconferentie over de armoede in Caribisch Nederland. Een delegatie van de Eerste en Tweede Kamer heeft o.a. Ikki’s eiland bezocht. Men heeft daar niet alleen vergaderd, maar ook ‘een tour gemaakt om de armoede van dichtbij te zien’. De delegatie is geschrokken van wat ze heeft gezien.
Dat is iets om bij stil te staan. Schrikken kan nl. serieuze gevolgen hebben.

Ik citeer het tijdschrift Kijk – De wereld van wetenschap & technologie:
‘Martin Samuels, neuroloog van het Brigham and Women’s Hospital in Boston doet al zijn hele leven onderzoek naar mensen die opeens dood neervallen. Volgens hem is het absoluut mogelijk om van schrik dood te gaan.
In een interview met de Amerikaanse nieuwszender ABC vertelt Samuels: “Ik heb gevallen meegemaakt van kinderen met een gezond hart die in een kermisattractie overleden. Schrikken is net alsof je een enorme dosis speed of xtc toegediend krijgt.”

Ons lichaam heeft een natuurlijk afweermechanisme, de vecht-vluchtrespons. Als een mens of een dier bedreigd wordt, zet het autonome zenuwstelsel verschillende reacties in gang, waaronder een versneld hartritme, een grotere bloedtoevoer naar de spieren en het vertragen van de spijsvertering. Alles wordt in gereedheid gebracht om er razendsnel vandoor te gaan of te kunnen knokken.
Het autonome zenuwstelsel gebruikt het hormoon adrenaline om de verschillende delen van het lichaam te activeren. Adrenaline ‘prikkelt’ de cellen in de hartspieren, waardoor de membranen in die cellen opengaan. Er kunnen dan calciumionen naar binnen en het hart trekt samen.
Maar als er te veel adrenaline blijft stromen, gaat ook die toevoer van calcium door. Gevolg: de hartspieren ontspannen zich niet meer en je legt het spreekwoordelijke loodje.’

Om te voorkomen dat het een keer misgaat, is het aan te bevelen om voortaan goed voorbereid op reis te gaan. In het geval van de armoede op de eilanden zijn er her en der bronnen te vinden die erop wijzen dat dit probleem niet ineens vorige week de kop opstak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *