Willem van Lit ~ Kurá

December 26, 2017

Lit

Kurá, de synopsis – Iets achterlaten
Men vraagt mij wel eens waarom ik steeds weer schrijf over de Caribische eilanden. “Waar bemoeit die makamba zich mee’?, zie ik sommigen denken. Door mijn verblijf van een aantal jaren ben ik gefascineerd geraakt door het leven en de mensen daar en ben ik me verbonden gaan voelen met die gemeenschap. Voor dit boek heb ik een dertigtal mensen geïnterviewd. Met één van hen kwam het thema ‘learn, earn and return’ ter sprake. Er zijn mensen (of bedrijven) die uit erkentelijkheid iets achterlaten voor een land of een volk als uiting van dank bij bijvoorbeeld een jarenlang verblijf in dat land en voor het feit dat men er steeds met genoegen gewerkt, gewoond en geleefd heeft. Men wil iets terug doen voor het verblijf, het contact met mensen of de dingen die men heeft ervaren. Zo laten rijken of belangrijke personages iets tastbaar achter in de vorm van een monument, een museum, een instituut of ziekenhuis. Jacob Gelt Dekker is zo iemand voor Curaçao. Hij heeft een deel van een oude wijk op Otrobanda gerenoveerd en er iets moois van gemaakt. Hij heeft bijvoorbeeld tevens een museum van de slavernij opgericht. Door iets achter te laten laat men merken dat men actief betrokken is (geweest) bij de gemeenschap.
Omdat mij de middelen en mogelijkheden ontbreken een grote en dure organisatie of gebouw te financieren, doe ik dit in de vorm van dit werk, mijn studie, mijn onderzoeken en het schrijven van deze boeken. Het is een weergave van mijn interesse voor de eilanden en de mensen die er wonen en met wie ik wil meedenken in hun intenties tot een goed leven. Op deze manier wil ik deelgenoot worden van hun levensijver en zo uitgenodigd worden in de kurá, de tuin van het leven op de eilanden, omdat men daar geborgenheid vindt en het goede leven zich afspeelt. Kurá: dat is tegelijkertijd de typering van de titel van het verhaal dat voor u ligt.
Het verhaal in deze vorm en lengte is een résumé of – zoals de titel aangeeft – de synopsis. Het boek Kurá zelf verschijnt binnen afzienbare tijd. Dat wil zeggen dat alle thema’s uit dit stuk in uitgebreide vorm in het boek aan de orde komen. Daarin zijn ook de interviewverhalen nadrukkelijker terug te vinden, evenals een aantal invalshoeken bij thema’s die hier niet of veel minder aan de orde kunnen komen, gezien de beperkte ruimte. Deze synopsis is wel opgenomen in het boek als hoofdstuk 15.

Lees verder: http://werkgroepcaraibischeletteren.nl/kura-nieuw-boek-van-willem-van-lit/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *