Angst

October 17, 2018

Wolken

Je verlaat zonnig Amsterdam en komt aan op Flamingo International Airport en het miezert. Over omgekeerde wereld gesproken.

Terwijl in Europees Nederland busladingen communicatiespecialisten stad en land afreizen, lijkt het erop dat zij geen toegang hebben tot het Binnenhof.
Van alle kanten worden de twee staatssecretarissen die betrokken zijn bij het onderzoek naar het vaststellen van een sociaal minimum voor de BES-eilanden, bestookt met de wens nu eindelijk eens helderheid te bieden in deze.

Mevrouw Van Ark, staatssecretaris Sociale Zaken, en de heer Knops, staatssecretaris Koninkrijksrelaties, voorzagen gisteren cultuurfilosofen die zich buigen over de vraag waarom sommige mensen het vertrouwen in de politiek verliezen, van een sprekend voorbeeld.
Defensief, stuntelend en onsamenhangend slaagden zij erin de Senaatscommissie tegen zich in het harnas te jagen. (Voor verslag zie: https://koninkrijksrelaties.nu/2018/10/16/senaat-draait-van-ark-en-knops-de-duimschroeven-aan/)

De zon schijnt weer, de dag begon goed in het gezelschap van Ikki. Alle reden om aan te nemen dat die twee politici het beste voor hebben met de inwoners van de BES-eilanden.
Dit aannemende kun je maar tot één conclusie komen: de angst regeert in Den Haag.
Mevrouw Van Ark zei het indirect: ‘Het lijkt makkelijk, maar er zit een hele wereld achter.’
Om te eindigen met een vraag waarmee zij haar handen in onschuld probeerde te wassen en  waarover de filosofie zich voorlopig het hoofd mag breken: ‘Wat zegt een bedrag? Een getal?’

Op het gevaar af als advocaat van de duivel afgeschilderd te worden, ben ik het op zich met de staatssecretaris eens, ‘er zit een hele wereld achter’.
Maar als je dat als reden opvoert om niet tot handelen te komen, zou het voor de hand moeten liggen om uit te leggen wat dat betekent. Dat mag je van een politicus verwachten.

Als ‘het systeem’ zich geen raad weet met een kleine economie, die deels ook nog informeel is, geef dat als reden. Vertel dat je het onhandig vindt zo’n laag minimumloon. Vertel dat je zoekende bent naar oplossingen.
Voor je het weet word je gewezen op modellen waarmee je wel uit de voeten kunt. Het is namelijk niet de eerste keer dat dit probleem zich in de wereld voordoet.
Als je te lui bent om zelf te googelen, willen anderen dat wie weet wel doen.
Om te beginnen zullen ze je wijzen op de mogelijkheden waarmee je de eerste essentiële stappen kunt zetten om het lot van hen die het meest getroffen zijn, te verbeteren.

Met eerlijkheid verdwijnen de wolken boven Ikki’s eiland. Angst zorgt voor sombere buien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *