Schaken

October 27, 2018

Schaken

Het College financieel toezicht (Cft) gunt de lokale overheid van Ikki’s eiland extra tijd om de verantwoording van de financiën over de afgelopen periode op papier te zetten. Pas in februari 2019 moet de boekhouding op de burelen van Cft liggen. Dit terwijl een aantal data waarop deze verantwoording had moeten plaatsvinden al lang gepasseerd is.

De vraag is waardoor deze mildheid is ingegeven. Komt het omdat het college ook wel weet dat boekhouden geen aangenaam tijdverdrijf is of heeft men besloten dat het er sowieso niet zo toedoet wat er met het geld gebeurt?

De keuze om het bestuur tot februari 2019 de tijd te geven, wijst mogelijkerwijs op een ander verhaal. Een beetje schaker denkt een aantal zetten vooruit. De Kasparov van het ministerie van BZK heeft met een blik op de toekomst vermoedelijk een zet bedacht waarbij eerst een aantal pionnen wordt opgeofferd, een strategie die de tegenstander op het verkeerde been zet. Die leunt tevreden achterover en denkt met een blik op het bord nu rust te hebben. Maar Kasparov weet dat het anders kan lopen.

In maart 2019 zijn er ook op het eiland verkiezingen. Verkiezingen die van belang zijn. Op het eiland en in Den Haag hoopt men dat de verlamming die de laatste tijd alles in haar greep houdt, doorbroken wordt doordat het verkiezingsresultaat voor een stabiele coalitie gaat zorgen.
De vraag is of die wens gehonoreerd wordt. Het oogt op dit moment alsof de versplintering nog groter wordt. Waardoor de kans aanwezig is dat er een gezellige campagne komt waarbij het lokale record moddergooien gaat sneuvelen.

Kasparov kan dan met een zet, een aanwijzing, de verhoudingen op scherp zetten een maand voor de verkiezingen. Als de heksenketel op het eiland dan helemaal overkookt, komt die eindzet, een ingreep, dichterbij.

Schaken is essentieel voor de nuttelozen en de wijzen, schreef de Spaans-Franse schrijver Fernando Arrabal.
Je kunt kiezen in welke kamp je je thuisvoelt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *