Van achtduizend naar achtenvijftig

February 4, 2019

Trix

Om het er direct maar in te wrijven, plaatste Trix van Bennekom gisteren een filmpje over het vooroorlogse Rotterdam boven de berichten waarin zij haar vertrek aankondigde.
Veertien jaar woonden zij en Han in het Caribisch deel van het Koninkrijk. En nu gaan ze naar Rotterdam.

Vier jaar geleden begon ik aan Ikki’s eiland. Eén van de eerste dingen die me opviel op het eiland was het gebruik van Facebook. Alles en iedereen gebruikt dat medium om te volgen wat er speelt. Niet alleen wordt het nieuws gedeeld, ook bijna alle discussies worden via dat platform gevoerd. Voor iemand die op achtduizend kilometer afstand woont, bleek Facebook een onmisbaar instrument.
Al gauw was de pagina van Trix onderdeel van mijn dagelijks uurtje Ikki-nieuwsgaring. Haar keuze uit het nieuws, haar commentaren, bleken een Fundgrube zoals je jezelf gunt.

Na een paar bezoeken aan het eiland leek het mij tijd om kennis te maken met mevrouw. ‘Als je me maar niet wilt interviewen’, was het antwoord op mijn voorstel. Dat was ik mooi niet van plan. En dus konden we kletsen, lunchen en elkaar opzoeken als ik op het eiland was of als zij in Amsterdam was.

Niet alleen haar pagina was een bron van kennis voor me, De tragiek van Bonaire had ik herlezen voor mijn eerste bezoek, vorig jaar kwam daar De kroniek van een politieke dynastie, Abraham, bij. Een rijk boek, waar het plezier van het onderzoek en het schrijven van afdroop.
Tijdens het schrijven van Abraham had Trix ontdekt dat dit genre haar op het lijf geschreven is: de persoonlijke geschiedenis van de hoofdpersonen vertellen tegen de achtergrond van de grote geschiedenis.

Bij mijn laatste bezoek schitterden haar ogen toen zij vertelde over het nieuwe onderwerp dat zich had aangediend. Dat nieuwe verhaal speelt zich af in Rotterdam. De stad van Trix en Han.
En dus worden de koffers gepakt en moeten het eiland en ik, als ik daar ben, het zonder Trix zien te redden.
Al zal ik de columns en haar bijdrages aan de discussies gaan missen, de beloning wacht. Daar ligt straks weer een kloek boek met weer een prachtige geschiedenis in de boekhandel.
En de afstand tussen Rotterdam en Amsterdam is hemelsbreed 58 kilometer volgens de site afstand.org. Dat scheelt toch.


De laatste column op Bonaire. nu van Trix: https://www.bonaire.nu/2019/02/03/laatste-column-trix-van-bennekom-nieuwe-uitdaging/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *