Van makamba’s en spiegels

August 13, 2019

Washington-Slagbaai_National_Park_(2447781608)

Onder de kop ‘De makamba moet inburgeren’ schreef Kees Broere gisteren in de Volkskrant over de groei van de bevolking van Ikki’s eiland.
‘De afgelopen jaren is de bevolking van Bonaire gegroeid van 15 duizend naar circa 20 duizend mensen. De meeste nieuwkomers zijn ‘makamba’s’, witte Europese Nederlanders, die nu naar schatting 20 procent van de bevolking vormen’, schrijft Broere.

Dat de meeste nieuwkomers niet uit Europees Nederland komen, laten de recente cijfers van CBS (juli 2019) zien. De meeste nieuwkomers komen elders vandaan. Met name uit Latijns Amerika.
Wel wonen er steeds meer Europese Nederlanders op de eilanden.
Sinds 2011 is het aantal in Europees Nederland geboren inwoners van Caribisch Nederland gestegen van 1,9 duizend naar 3,3 duizend, volgens CBS. Die grotendeels voor Ikki’s eiland kiezen: 9 op de 10 vestigt zich daar.

De meesten van hen (= Europese Nederlanders) hebben hun zaakjes financieel redelijk op orde, terwijl van de lokale bevolking 40 procent onder de armoedegrens leeft, ondanks een door Nederland verhoogd sociaal minimum. De kloof dreigt groter te worden, schrijft Broere.
Dat het sociaal minimum op de eilanden verhoogd moet worden, was inderdaad de bedoeling van staatssecretaris Van Ark. Dat in de praktijk blijkt dat de laatste verhoging een verlaging is, laat zien dat het niet altijd meezit.

In het stuk van Broere wordt gedeputeerde Nina den Heyer uitgebreid geciteerd.
Mevrouw Den Heyer maakt zich zorgen over het feit dat de bevolkingsgroei vooral door Europese Nederlanders komt.
‘We moeten er echt alert op zijn dat de Nederlander het hier niet opnieuw voor het zeggen krijgt’, zegt Den Heyer, ‘althans niet de Nederlander die nauwelijks iets doet om te integreren. En die de Bonairiaan met weinig respect behandelt.’

Nina den Heyer kennende, kan ze er vermoedelijk weinig aan doen dat deze uitspraken voorafgegaan worden door deze observatie:
‘Je hebt hier de goed opgeleide Nederlanders die werken voor de Rijksdienst Caribisch Nederland, maar je ziet aan de andere kant ook nogal wat, laat ik vriendelijk blijven, volksere mensen komen.’
Ja, Europese Nederlanders heb je in alle soorten en maten, maar om na deze opmerking je zorg uit te spreken over de mogelijke hernieuwde overheersing van de Nederlander, is voer voor de anti-elitedenkers.
En bedenk dat die goed opgeleide Nederlanders die werken voor de Rijksdienst Caribisch Nederland het gezicht van de Europees Nederlandse machthebber zijn. Of ze dat nu willen of niet. En dat zij, die met hun glutenvrije mini-Einsteins veilig in hun goedbeschermde huizen wonen, voor een grotere tweedeling zorgen in de samenleving dan de frikandelspeciaal verorberende landgenoten.

Het stuk van Broere eindigt met de vaststelling dat ‘de witte Europese Nederlander, met andere woorden, [kan] wel een inburgeringscursus gebruiken.’
En zo is het.
Daar zijn we in Europees Nederland ook nogal duidelijk in. De nieuwkomer in het moederland krijgt een eisenpakket als het duidelijk is dat ie mag blijven. Hij moet de taal leren, aan de slag zien te komen en weten hoe de reeds aanwezigen over van alles en nog wat denken.
Maak die mentaliteit nu maar waar.

Dat de mensen die een inburgeringscursus geven op Ikki’s eiland ook een ‘spiegelcursus’ overwegen om ‘de Bonairianen meer te leren over de Nederlander’ zorgt voor een glimlach als je wat ironisch naar de wereld kijkt.
Alsof je de veestapel, voor ze naar het slachthuis wordt afgevoerd, een cursus Inzicht in de gedachtengang van de slager cadeau geeft.

Laten we elkaar inderdaad maar wat beter leren kennen. Wie weet komen we daardoor een stapje dichterbij het aardse paradijs.
Daarom is het mooi dat de Volkskrant aandacht aan Ikki’s eiland schenkt.

Zie artikel Broere: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/de-makamba-moet-inburgeren-het-mag-hier-dan-warm-zijn-maar-dan-ga-je-niet-driekwart-naakt-over-straat~b1751ed8/
Zie CBS voor recente cijfers: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2019/31/bevolking-caribisch-nederland-in-2030-groter-en-grijzer
Zie voor minimumloon: http://ikkiseiland.com/2019/07/28/wietze-koopman-minimumloners-gefopt-nog-steeds-even-arm-in-2019/

1 reactie op “Van makamba’s en spiegels

  1. Maarten

    Na in de jaren 90 12 jaar op het eiland grwoond te hebben en zojuist voor het eerst teruggeweest te zijn, kan ik mij enkel scharen achter de woorden van mw den Heyer. Waar wij ons destijds gast voelden, lijkt de huidige makamba bevolking zich vooral gastheer te voelen. Kleine signalen van kolonialisme duiken op; een bord aan de rand van Rincon; Welcome in Rincon, HOME of the cadushi distillery.??!!! ‘ where cadushi distillery is situated’ was meer op zijn plek geweest. Het sluipt erin: grote strandfeesten waarvan wordt vermeld dat het zeker de Bonairiaan ook laat zien: met toegangsprijzen die een gemiddelde Bonairiaan echt niet kan betalen. De makamba’s doen hun best, maar het slaat de plank zo mis. Onbewust laten ze hun ‘ overheersende’ geest los op de Bonairiaan. Deze zitten er niet op te wachten dat de makamba het voor hun opneemt richting Nederland. Daar vragen ze toch niet om? Het wordt hen afgenomen om voor zichzelf op te komen. Ze mogen ten dienst staan van de makamba. Letterlijk en figuurlijk.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *