P.C.M. Schotborgh-van de Ven ~ De wortels van publieke fraude en corruptie in het Caribisch deel van het Koninkrijk

december 18, 2019

Schotborgh

Het Caribisch deel van het Koninkrijk komt regelmatig in het nieuws met fraude en corruptie. Het Nederlandse en het Caribische deel van het Koninkrijk verwijten elkaar over en weer een bijdrage te leveren aan deze negatieve beeldvorming. Maar wat is er nu werkelijk aan de hand? Dit onderzoek geeft inzicht in de aard van publieke fraude en corruptie in het Caribisch deel van het Koninkrijk.

Er zijn 46 gevallen van (vermeende) publieke fraude en corruptie bestudeerd die voor de rechter in hoger beroep zijn gekomen tussen 2000 en 2015. De analyse richtte zich op factoren die fraude en corruptie beïnvloeden op microniveau (kenmerken van de betrokken individuen), mesoniveau (van de organisatie) en macroniveau (van de samenleving). Dit is gedaan met een combinatie van onderzoeksmethoden en -bronnen, zoals literatuur-, archief- en dossieronderzoek en het houden van interviews en expertmeetings.

De Bellisima die op de voorzijde van dit boek is afgebeeld is een onkruidachtige plantensoort met diepe wortels die zich snel voortplant en andere gewassen overwoekert. De plant is veel te zien in de Caribische landen. In dit boek symboliseert de Bellisima fraude en corruptie. Het onderzoek laat zien dat fraude en corruptie in het Caribisch deel van het Koninkrijk teruggaan naar de zeventiende eeuw en met hun diepe wortels een hardnekkig probleem vormen.
Oppervlakkig snoeien helpt niet.

Deze studie verduidelijkt de achtergronden van fraude en corruptie en doet handreikingen om tot een doeltreffender preventie- en bestrijdingsbeleid te komen. Een strafrechtelijke aanpak is onvoldoende, veel gevallen van fraude en corruptie bereiken het Openbaar Ministerie niet. Het belang van een stabiel bestuur, integer leiderschap en herziening van de politieke partijfinanciering komt nadrukkelijk naar voren. De culturele mores en een gevoel van urgentie vanuit de samenleving verdienen breed aandacht.

Het complete proefschrift online: https://research.vu.nl/en/publications/de-wortels-van-publieke-fraude-en-corruptie-in-het-caribisch-deel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *