A Prosperous Future voor Ikki

May 18, 2020

Sprinsteen

Op 9 mei 1974 speelde de 25-jarige Bruce Springsteen in het Harvard Square Theater in Cambridge (Mass) in het voorprogramma van Bonnie Raitt. In het publiek zat de invloedrijke muziekcriticus Jon Landau. Na het concert van Springsteen en de E Street Band schreef Landau de nu beroemde quote: “I saw my rock and roll past flash before my eyes. I saw something else: I saw rock and roll’s future and its name is Bruce Springsteen.”
Om de heer Adnan Hassan de rol van Bruce Springsteen te geven en mezelf op de stoel van Landau plaats te laten nemen, is ergens een grote stap, maar het geeft me de kans om eindelijk die quote te gebruiken. Dankzij het woord Future hoop ik ermee weg te komen.

De heer Hassan schroomt niet zijn dromen over een gouden toekomst voor het eiland aan de wereld voor te leggen.
[Zie: http://ikkiseiland.com/2020/03/31/adnan-hassan-creating-opportunity-out-of-crisis-a-prosperous-future-for-bonaire/]
Ruim een maand geleden heeft Adnan Hassan op Facebook een forum opgezet waarbinnen nagedacht wordt over de toekomst van Ikkis’ eiland: Bonaire Future Forum. An Initiative of the Big Ideas Foundation.
(zie: https://www.facebook.com/groups/BonaireFutureForum/)
Over allerlei onderwerpen delen mensen meningen, ideeën en dromen. Binnen korte tijd zijn er al meer dan duizend leden.

Als je het forum bezoekt valt als eerste op dat de meeste deelnemers het Engels als voertaal gebruiken. Daarnaast is er aantal deelnemers dat voor Nederlands kiest, een enkeling schrijft in het Papiaments.
Ook bij de discussie over de verkoop van Bolivia werd Engels de voertaal.

Deze tendens, om Engels als voertaal te gebruiken, is misschien deels het gezicht van de toekomst van het eiland.
Om gemeenschappelijk een discussie te voeren wordt, zo lijkt het, de meerderheidstaal naar de achtergrond geschoven. Vijfenzestig procent van de bewoners heeft nl. Papiaments als eerste taal. Terwijl uit een recent onderzoek blijkt dat Engels de moedertaal is van 4,5 % van de bevolking.
Het argument waarom Engels als voertaal wordt gebruikt, wordt in een bijdrage verklaard ‘omdat iedereen Engels spreekt.’

Eén van de redenen waarom de taal van de meerderheid niet als basistaal wordt gebruikt, is vermoedelijk het feit dat een relatief groot deel van de deelnemers aan de discussies het Papiaments niet voldoende beheerst. Hierbij moet worden vermeld dat het forum open staat voor bijdrages, in welke taal ook.
Bij de opmerking dat ‘iedereen Engels spreekt’ is uiteraard een kanttekening te maken. Tegelijkertijd kun je hierbij ook aantekenen dat deelname aan een denktank nu eenmaal niet voor iedereen voor de hand liggend is. Een tweedeling in de samenleving kent verschillende gezichten.

De vraag wie een Bonairiaan is, leverde onder meer een gepassioneerd antwoord op waarin een bewoner vaststelt dat ‘we allemaal Bonairianen zijn en dat het laatste wat nodig is mensen uitsluiten.’
De opmerking dat dit forumlid niet op het eiland hoort, op grond van achternaam en kleur, en dus zich niet met discussies mag bemoeien, pareert het lid met de opmerking dat hij al lang op het eiland woont, en niet van plan is het eiland ooit nog te verlaten, en daarmee als niet-echte Bonairiaan alle rechten heeft om zich Bonairiaan te noemen.
Deze bijdrage kon rekenen op veel bijval van mensen die vanuit andere werelddelen op het eiland geland zijn.

Ondertussen kent het forum niet alleen veel deelnemers, ook komt er breed scala aan onderwerpen op tafel: van toerisme tot het verbouwen van groente, van energie tot basisinkomen tot ondernemerschap.
Daarmee is het de slimme aanvulling die het Masterplan 2030 nodig had.
Is dat Masterplan verbonden met de politiek op het eiland, deze aanpak laat zien dat je een grote aantal betrokkenen kunt laten meedenken over de toekomst van het eiland als je het losmaakt van die politiek. Al is de heer Adnan lid van de adviesraad van dat Masterplan.

Of Hassan Adnan met het succes van het forum de Springsteen van Ikki’s eiland wordt, wachten we geduldig af.
De andere Springsteen eindigt Living in the future met ‘None of this has happened yet’, en zo is het.
Maar Ikki’s eiland wacht een Prosperous Future. Hoop ik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *