Over behoorlijk bestuur X

juni 17, 2020

Zonsondergang

De kans bestaat dat binnenkort bezoekers van Karel’s Beach Bar aan de horizon een aantal wc-eenden zien dobberen. Ze hoeven zich dan geen zorgen te maken over hun drankgebruik. De beestjes zwemmen inderdaad richting boulevard.
Voor paniek is voorlopig geen reden: als de wind gunstig staat, zullen de beestjes het eiland niet halen.

Gisteren kwam het Openbaar Lichaam Bonaire met een persbericht waarin gemeld werd dat in opdracht van gezaghebber Edison Rijna het integriteitsbureau Governance & Integrity International begonnen is met de analyse van meldingen in het overdrachtsdossier van Bonaire Holding Maatschappij. (Zie vorige negen berichten)

Het persbericht OLB – 16 juni 2020

Kralendijk – In opdracht van gezaghebber Edison Rijna is integriteitsbureau Governance & Integrity International begonnen met een analyse van meldingen in het overdrachtsdossier van Bonaire Holding Maatschappij. De documenten worden bekeken en van advies voorzien hoe verder te handelen.
Het is voor gezaghebber Rijna, als bewaker van de ambtelijke en bestuurlijke integriteit op Bonaire, heel belangrijk om beschuldigingen gedaan aan het adres van de organisatie zorgvuldig te bekijken. Hij laat zo zien dat signalen vanuit de gemeenschap serieus worden genomen maar tegelijkertijd wil hij waken voor beschuldigingen zonder basis aan het adres van ambtenaren en bestuurders. Waar het kan worden de aantijgingen weerlegd. Waar het nodig is worden nadere maatregelen getroffen.
De voorlopige bevindingen van het werk van Governance & Integrity International worden snel aan de gezaghebber voorgelegd en besproken. Het definitieve rapport ligt voor het eind van de maand bij de gezaghebber.

Het is hoopvol dat de gezaghebber, als bewaker van de ambtelijke en bestuurlijke integriteit, de signalen vanuit de gemeenschap serieus neemt.
Dat in het persbericht twee keer wordt gesproken over ‘beschuldigingen’, is niet zo handig. Het woord verraadt, ongetwijfeld onbedoeld, een oordeel over de bevindingen van de tijdelijk bestuurder. Als iets een feit is, kun je het moeilijk een beschuldiging noemen.
Het is aan het integriteitsbureau Governance & Integrity International om over de bevindingen van die tijdelijk bestuurder te oordelen.

Wat ook hoopvol is dat het bureau niet veel tijd nodig heeft om de bevindingen van de tijdelijk bestuurder te beoordelen. Over een maand is de klus geklaard. Governance & Integrity International heeft nl. als voordeel dat zij thuis is op Ikki’s eiland. Al sinds 2018 ondersteunt zij de overheid op het eiland met de versterking van integriteit.
(Zie: https://www.lokale-democratie.nl/gemeenten-weerbaar-bestuur/betrouwbaar-openbaar-bestuur-bonaire-versterking-van-integriteit-van-de )

En hier duiken die wc-eenden op. In 2007 won de maker van wc-eenden de prijs voor de beste reclameslogan met: “Wij van WC-Eend adviseren… WC-Eend.”
Om integriteit en behoorlijk bestuur rond de Bonaire Holding Maatschappij, en daarmee de lokale politiek, te laten beoordelen door een bureau dat al jaren met diezelfde politici samenwerkt, roept het vermoeden op dat de eindconclusie zal zijn dat de tijdelijk bestuurder zich niet aan de opdracht heeft gehouden, te veel tijd in bijzaken heeft gestoken en dat het lokale bestuur adequaat heeft gereageerd waar nodig.

De bezoekers op het terras van Karel’s Beach Bar moeten nog even geduld hebben. Wie weet veranderen de eendjes van richting door de frisse wind die het integriteitsbureau Governance & Integrity International over het eiland laat waaien.
Anders zullen ze moeten leven met de heerlijke geur van citrus, koele munt en een vleugje lavendel die de wc-eend meebrengt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *