Van Che Guevara en behoorlijk bestuur

July 14, 2020

Warfare

De bom die een keer moest barsten, heeft in het virus een lont gevonden. Het Koninkrijk kraakt en piept aan alle kanten.
Nu de BES-eilanden en de drie autonome eilanden, net als Europees Nederland, een ongekende crisis voor de kiezen hebben gekregen, blijken de stormweringen niet bestand tegen de kille stormen die de kusten van het Koninkrijk belagen.

De houding van Den Haag tegenover de autonome landen zorgt voor vuurwerk. De strenge voorwaarden die de Hofstad stelt aan de hulp roepen heftige emoties op.
De minister-president van Aruba, mevrouw Evelyn Wever-Croes, schrijft aan premier Rutte ‘het lijkt wel of Aruba de landversie is geworden van de Amerikaan George Floyd (en onze eigen Mitch Henriquez). Zo kunnen we toch niet ademen.’
De premier van St. Maarten, Silveria Jacobs, noemt de Haagse houding ‘ongepast, onvriendelijk en grof.’
De Curaçaose premier, Eugene Rhuggenaath, zegt dat hij geen ‘loopjongen’ is.

De voorwaarden die Den Haag stelt, zoals een verlaging van de overheidskosten, verlaging van de salarissen en vergoedingen voor ministers en parlementsleden en hervormingen van de belastingen, komen niet uit de lucht vallen. Want er is niets nieuws onder de zon.
Terecht vraagt Lammert de Jong zich dan ook in het Antilliaans Dagblad af waarom er niet eerder ingegrepen is. Wat is er gedaan met al die afspraken, adviezen en aanwijzingen in de afgelopen jaren? Sliep de Directie Koninkrijksrelaties al die tijd?

Naast De Jong meldden zich tientallen anderen aan het front. Bekende Nederlanders, Caribische intellectuelen, columnisten, opiniemakers en verslaggevers deden een duit in het zakje. Terecht, het Koninkrijk dat zijn wij met zijn allen.

De Telegraaf hield zelfs een enquête onder de lezers over de strenge voorwaarden. En al vindt 28% van de deelnemers dat Den Haag hulp moet bieden aan de eilanden, 89% vindt dat de eisen niet versoepeld moeten worden. Woorden als ‘bodemloze put’ en ‘corruptie’ doen het goed als argument.
Maar nog nooit is er bij mijn weten bijvoorbeeld een peiling gehouden met de vraag hoe men het vindt dat duizenden mensen op de drie eilanden die als Bijzondere gemeente van Nederland door het leven gaan, in bittere armoede leven.
Nu weet ik wel, armoede kost ogenschijnlijk geen geld.

Naast de drie autonome landen moeten ook de drie BES-eilanden opletten.
Het instellen van een zelfstandig bestuursorgaan (zbo) dat de komende zeven jaar de baas zal zijn over het financieel beleid, de hervormingen en de verdeling van de toegezegde fondsen op de drie autonome landen, heeft karaktereigenschappen van die beroemde adder onder het gras.
Toevallig kwam het College Financieel Toezicht (BES) eind vorige week met een lijstje van onvolkomenheden die zij aantrof bij de verslaggeving van de jaarrekeningen van overheidsentiteiten op de drie eilanden.
Voor de avond valt, kan dat nieuwe bestuursorgaan op een dag die drie eilanden er zomaar bijnemen.
Dat drie Europese Nederlanders de leiding van het bestuursorgaan krijgen, getuigt van diepgeworteld vertrouwen in de Caribische Nederlander.

De staatssecretaris van Koninkrijksrelaties, de heer Knops, heeft aan zijn officiersopleiding duidelijk de voorkeur voor Blitzkrieg als strategie overgehouden.
Zette hij in november 2018 Bonaire voor het blok door het lokale bestuur een Bestuursakkoord voor te leggen waarmee men binnen een paar dagen in mocht stemmen, nu kregen de bestuurders van Aruba, Curaçao en St. Maarten vier dagen om een ambtelijk stuk van 218 pagina’s te bestuderen en van een handtekening te voorzien.
Snelheid en verrassing vormen de basis van een bliksemoorlog. Ook is de aanvaller overtuigd van zijn kracht. Anders begint ie er uiteraard niet aan.

Of de eilanden zich als tegengeluid moeten buigen over het handboek Guerilla Warfare van Ernesto ‘Che’ Guevara of over het Handboek Behoorlijk Bestuur is een vraag waarop al die lokale bestuurders een antwoord mogen geven.

Voorwaarden hulp:
https://caribischnetwerk.ntr.nl/2020/05/20/aruba-curacao-en-sint-maarten-moeten-voor-hulp-doen-wat-nederland-eist/
Lammert de Jong in Antilliaans Dagblad:
https://antilliaansdagblad.com/nieuws-menu/curacao/opinie/21856-opinie-oh-koninkrijk-let-op-uw-saeck?
Enquète De Telegraaf:
https://www.telegraaf.nl/watuzegt/412952696/uitslag-stelling-rutte-moet-niet-zwichten?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *