Jopie Abraham – De Statenverkiezingen van januari 2010

August 26, 2020

De Statenverkiezingen van 22 januari 2010 stonden in Bonaire vrijwel geheel in het teken van de staatkundige veranderingen. Inzet voor de UPB was het ongewijzigd voortzetten van het proces resulterend in de volledige integratie binnen het Nederlandse staatsbestel. De PDB en de nieuwe Lijst Kambio onder leiding van het afgescheiden UPB raadslid / gedeputeerde Nicolaas wensten een referendum te organiseren waarin de bevolking de kans zou krijgen zich uit te spreken voor of tegen een volledige integratie.

De opkomst was ruim 81%, hetgeen duidelijk maakt dat de bevolking het belang van deze verkiezingen in zag.

De uitslag was:
UPB – Stemmen 3673 – Percentage 48,8
PDB – Stemmen 2720 – Percentage 36,2
Kambio – Stemmen 1126 – Percentage 15

Het is de eerste keer sinds vele jaren dat de UPB onder de 50% zakt, terwijl de partijen die tegen integratie zijn samen met 51,2% een meerderheid vormen. In zetels voor de eilandsraad zou de UPB 5 van de 9 zetels behouden, hetgeen in Nederland tot euforische reacties leidde. Het ANP had namelijk op basis van de theoretische zetelverdeling bericht dat de UPB haar meerderheid had behouden. Dit bericht leidde tot een voorbarige reactie van tevredenheid bij de Staatssecretaris van Koninkrijkszaken. De latere rectificatie bij het ANP (waar men meldde dat op basis van een hertelling gebleken was dat de UPB geen meerderheid had) leidde tot een groot stilzwijgen vanuit Den Haag. Daar had men inmiddels plan B in werking gezet waarover later meer.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *