Snoetje, Pluisje en Recht voor Allen

January 28, 2021

Recht-voor-allen

Het is grijs en regenachtig. De buurkat ligt hier rustig naast me te slapen. Soms bromt ie wat.
Denk je dat het tweede deel van Ikki’s eiland klaar is, komt het voorstel om nog drie interviews te houden. Nu het boek toch uitgesteld is tot ergens in het najaar was er geen reden om te gaan sputteren. Daarmee is de proefdruk van dit deel een collectors item geworden.
Ondertussen wordt de map met de naam Deel III groter en dikker. Al zijn er ook dagen dat er stukjes verdwijnen. Niet alles doorstaat de tijd.

De studie van de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen die meedoen aan de komende Tweede Kamerverkiezingen zorgt voor een goed humeur. Want de meeste partijen hebben het goed met ons voor. Iedereen krijgt een huis, de zorg wordt pico bello, de natuur staat een gouden toekomst te wachten, uitkeringen, pensioenen en studiebeurzen zorgen voor aardse rijkdom, de circulaire economie doet een grote duit in het zakje.

Ook Caribisch Nederland krijgt aandacht in de verschillende programma’s. Sommige partijen besteden er maar een paar zinnen aan, anderen nemen meer ruimte om uit te leggen hoe de toekomst van het koninkrijk eruit moet zien.
De studie is nog lang niet klaar en sommige programma’s zijn nog in concept, maar in het programma van de Partij voor de Vrijheid bijvoorbeeld wordt het Caribische deel van het koninkrijk niet genoemd zo op het eerste gezicht.
Die partij wil daarentegen wel de Snoetje & Pluisje-wet invoeren: ‘Dieren moeten de medische hulp krijgen die ze nodig hebben. Helaas zijn er mensen die de behandeling van hun geliefde huisdier – dat onderdeel uitmaakt van het gezin – niet kunnen betalen. Dat is verschrikkelijk. Daarom voeren wij de Snoetje & Pluisje-wet in: hiermee staan we 70-plussers met een laag inkomen financieel bij in de noodzakelijke medische behandeling van hun huisdier.’
Buurkat knorde tevreden toen ik dit idee voorlas.

Verrassend is dat het hoofdstuk over de democratische rechtsstaat in het programma van D66 de titel Recht voor Allen heeft gekregen. Dat het tijdschrift van Domela Nieuwenhuis juist bij D66 herleeft, is toch onverwacht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *