Het begin ~ Daar staan we dan

juni 23, 2015
Foto: commons.wikimedia.org

Amstel ~ Amsterdam Foto: commons.wikimedia.org

We dragen alle vier een bril en zijn het snel eens.
De oud-ambtenaar heeft ons bij elkaar gebracht.
‘Ik denk dat jullie wel op kunnen schieten’, had hij gezegd.
We nemen alleen een hoofdgerecht en een paar glazen wijn. En koffie en cognac.

De oud-ambtenaar vindt dat het tijd wordt om aandacht te vragen voor het eiland. Hij windt zich op, voor zover zijn karakter dat toelaat, over de desinteresse en de houding van zijn vroegere werkgever. ‘Ik kan je verhalen vertellen waar je van op zult kijken. Maar ik weet misschien te veel.’
De hoogleraar is met emeritaat en vindt dat hij steeds minder weet. ‘Er is een tijd geweest dat ik de wijsheid in pacht had. Nu weet ik dat de waarheid eerder een struisvogel is, de werkelijkheid is nogal ingewikkeld.’
Toch is hij uitgenodigd om zijn kennis en ideeën. Hij heeft veel geschreven over de geschiedenis van de Nederlandse koloniën en de gevolgen van kolonisatie.
En hij is vaak goedgemutst.

Geslaagd is het woord als je de carrière van de ondernemer samen mag vatten.
‘Als je een bepaalde leeftijd bereikt, besef je dat je iets terug moet doen. Je hebt veel aan de maatschappij te danken en daar mag wel wat tegenover staan’, geeft hij als verklaring voor zijn handelen.
Hij financiert alweer wat jaren een aantal onderzoeken op universiteiten en steunt een handvol studenten uit landen waar het wat lastiger is om je dagelijks brood bij elkaar te scharrelen dan wij hier in Europees Nederland zo gemiddeld kennen.
Nu wil hij iets anders.
‘Het klinkt misschien wat naïef, maar ik kan er nog steeds niet bij dat wij, als we ergens kwamen, besloten dat dat land maar van ons was.’
Hij klinkt alsof hij nog verbaasd is.

Als we buiten staan, kijk ik naar de Amstel. Daar staan we. Vier heren die het beste voor hebben met de wereld.
‘Je hebt links haar, zei ik net, en je rookt nog ook’, zegt de ondernemer als ik terugkom van het toilet. Hij heeft een besluit genomen.
Ik ga naar Ikki’s eiland. Ik ga rondkijken en luisteren naar de inwoners van een van die eilanden in het Caribisch gebied die nog steeds deel uitmaken van ons Koninkrijk.
Om te kijken hoe het ervoor staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *