Van rechte ruggen en donderpreken

juli 3, 2018
Prediker van Gustave Doré

Prediker van Gustave Doré

Het is opvallend.
Het is ongetwijfeld een gevolg van de militaire opleiding die hij ooit genoot. Niks hangende schouders. Staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties oogt kordaat als hij aan komt lopen.
Ongetwijfeld zal hij de bestuurders van Ikki’s eiland vandaag en morgen net zo kordaat uitleggen dat het zo niet langer kan. Het niet nakomen van afspraken door en het gebrek aan daadkracht van het lokale bestuur maken het eenvoudig voor de staatssecretaris. Het gelijk is aan zijn kant.

Als we daarnaast kijken naar de acht jaar die verstreken zijn sinds 10.10.10 is er echter nog een conclusie te trekken. Je zou allerlei rapporten en onderzoeken kunnen citeren waaruit blijkt dat de Haagse aanpak van de integratie van de BES-eilanden binnen het Koninkrijk sinds die beruchte datum geen schoonheidsprijs verdient.
Het is niet nodig om die hele stapel tevoorschijn te halen. Als je het kroonjuweel er even bijpakt, het rapport van de commissie Spies, heb je genoeg redenen om de toon van de donderpreek wat aan te passen. Daarin staat het falen van die aanpak helder beschreven.

Daarom een kleine vingerwijzing voor de staatssecretaris voor hij met de vuist op tafel slaat. Als CDA-er kent hij ongetwijfeld het boek Prediker. Daarin staat: ‘De wijsheid straalt de mens van het gezicht en verandert strenge ogen in een milde blik.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *