Prof. mr. H.G. Hoogers & mr. G. Karapetian – Het Koninkrijk tegen het licht

May 16, 2019

Er zijn grote verschillen in de manier waarop Nederland, Engeland, Frankrijk, en Denemarken de staatkundige betrekkingen met hun overzeese gebieden hebben vormgegeven. Doordat Nederland een Statuut voor het Koninkrijk kent, is ons land verder gegaan in het vastleggen daarvan dan andere landen. Toch is niet goed te zeggen of de Nederlandse overzeese landen meer autonomie hebben dan bijvoorbeeld de Britse gebieden overzee, blijkt uit het rapport ‘Het Koninkrijk tegen het licht’ van Rijksuniversiteit Groningen. Het onderzoek werd op woensdag 15 mei aangeboden aan de vaste commissie Koninkrijksrelaties.

Het Koninkrijk tegen het licht – Rechtsvergelijkend onderzoek in opdracht van de Tweede Kamer der StatenGeneraal naar de staatsrechtelijke overzeese verhoudingen in het Koninkrijk der Nederlanden, de Franse Republiek, het Koninkrijk Denemarken en het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland.

Het rapport: https://www.tweedekamer.nl/het_koninkrijk_tegen_het_licht.pdf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *