Over plannen, brieven en een winnaar

augustus 16, 2020

stapel-papier

Een archief heeft nadelen: je kunt er dingen in vinden. Zo bladerde ik gisteravond door de map die 2017 – Bestuurscollege heet.
Het was een gedenkwaardig jaar, 2017.
De eilandsraad leek op zo’n ouderwetse klok waarbij op gezette tijden een mevrouw of een meneertje naar buiten komt, om zich na een paar tellen weer terug te trekken. Om daarna gewoon weer tevoorschijn te komen. Alsof er niets aan de hand is.
Gelukkig werd Het Toerisme Masterplan 2017- 2027 in dat jaar ter goedkeuring aan de Eilandsraad voorgelegd. Want dat is een van de zaken die houvast bieden op het eiland: plannen worden met regelmaat en vol passie gemaakt.

Er zijn meer dingen die bewijzen dat het eiland van tradities houdt.
Op 6 december 2017 bijvoorbeeld stuurde het College financieel toezicht Bonaire, Sint Eustatius en Saba (CFT) een brief aan de voorzitter van het bestuurscollege van het openbaar lichaam Bonaire, de heer Rijna. Zie: https://www.cft.cw/jdownloads/All%20downloads/Adviezen/Bonaire/cft_201700305_overheidsdeelnemingen.pdf
Mocht je de puf hebben om die brief te lezen, zie je dat Ben Oleana al na een kwartier met het doorlichten van de Bonaire Holding Maatschappij had kunnen stoppen. Met een kopie van deze brief had hij het kantoor van de opdrachtgever binnen kunnen stormen met de vraag: wat is hiermee gebeurd?
Zowel op het eiland als in Den Haag zijn er mensen die geen antwoord hebben op deze vraag.

Maar ik had het over plannen. Sinds november 2019 is het eiland in de ban van het Masterplan 2030. Na verschillende bijeenkomsten in buurthuizen en Den Haag werd het tijd om al die ideeën, voorstellen en overwegingen die tijdens de bijeenkomsten te berde zijn gebracht op papier te zetten. Want een plan is geen plan als het niet gedrukt staat.

Het bestuurscollege, initiator van dit plan, had na alle bijeenkomsten een oproep geplaatst om je te melden als je dacht dat je zo’n rapport kunt schrijven.
De bedoeling was om afgelopen vrijdag bekend te maken wie de winnaar is die voor half oktober het rapport klaargestoomd heeft voor de bureaulades.
Het lukte vrijdag niet om de winnaar bekend te maken. Wel kregen verliezers bericht dat zij achter het net vissen.
Wat tot speculaties leidde dat een Arubaans bureau de winnaar is geworden. Toevallig het bureau dat ook de campagnes van de MPB, de grootste partij binnen het Bestuurscollege, maakt.
Dat is nu het nadeel van geruchten, ze duwen je in de richting van slechte gedachten. Of je nu wilt of niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *