IPKO – Van structuren en werkbezoeken

August 23, 2021

Ipko

Ikki’s eiland gaat vandaag, morgen en overmorgen gebukt onder het gewicht van een overlegstructuur.
Vandaag start nl. het Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO). Het IPKO is de overlegstructuur van de parlementen van de landen van het Koninkrijk. Het betekent dat de Haagse vaste commissies voor Koninkrijksrelaties van de Eerste en Tweede Kamer samen met de overheden van Curaçao, Aruba en Sint-Maarten drie dagen gaan praten over alles wat ter sprake komt.

Zo gaat men terugkijken op de verkiezingen in Nederland, Curaçao en Aruba, buigt men zich onder andere over deugdelijk bestuur, mensenrechten, communicatie, verscheidenheid en het Statuut. O ja, voor ik het vergeet, ook de armoede op de eilanden zal ter sprake komen.

Een deel van de delegaties legt als extraatje werkbezoeken af. Sommige van die bezoeken leverden in het verleden schrikreacties op bij gevoelige commissieleden.
Want dat is het nadeel van zo’n werkbezoek. Armoedeproblematiek, ja, dat woord bestaat, krijgt dan een gezicht. En dus moeten de mouwen opgestroopt.
Gelukkig zijn er ook een soort van schoolreisjesachtige uitstapjes naar bijvoorbeeld Washington Slagbaai Natuur Park naast al deze zware kost. En de zon schijnt ook op het eiland.

De persconferentie a.s. woensdag zal spreken van belangrijke stappen en beter wederzijds begrip. De armoede zal worden opgepakt. Nee, niet aangepakt. Daarvoor is het allemaal te complex.
Maar armoede heeft de volledige aandacht. Van sommigen. Dat is misschien wel de grootste winst van dit driedaagse overleg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *