Zand en geld te veel

november 8, 2021
Drukwerk

Bonaire.nu – 7 november 2021

Chogogo Resort Bonaire moet een boete van 1,2 miljoen dollar aan de lokale overheid betalen omdat men zonder vergunningen, dus zomaar, 3500 ton zand neersmeet bij het in aanbouw zijnde resort. Met dat zand wil het resort het strand verbreden zodat de toekomstige TUI-toerist niet een meter te ver hoeft te lopen om ‘na een verrukkelijk ontbijt zo met je blote voeten in het witte zand te staan.’
Als dat geen vakantie is, kraait de website.

De boete zal voor de investeerders geen probleem zijn vermoedelijk. Ergerlijk is dat door die milieudenkers en ambtenaren de opening mogelijk wat later kan plaatsvinden dan gepland.
Ook de lokale overheid zal zich achter de oren krabben. Staat er ineens 1,2 miljoen extra op je rekening. Terwijl er op die rekening nog 1,7 miljoen staat die je uit moet geven van het College Financieel Toezicht (Cft).

Het College gaf het Openbaar Lichaam na jaren van kritiek op het financiële beleid, dit jaar eindelijk eens een compliment. Of beter gezegd, een complimentje. Er is ‘wel enige vooruitgang’ geboekt wat betreft het financieel beheer. Het bestuurscollege heeft nl. inzicht gegeven in het proces en de status van het verbetertraject. Toch een hele stap.
Het Cft wil graag dat het lokale bestuur meer geld uit gaat geven. Die 1,7 miljoen zou ‘ten behoeve van de bevolking’ besteed kunnen worden, meldt de toezichthouder.

En daar staat dan nu zomaar 1,2 miljoen bij.
Daar hebben die Chogogomensen natuurlijk niet aan gedacht toen ze dat zand bestelden.
Maar dat mag je vermoedelijk ook niet verwachten van een bedrijf dat als slagzin ‘Discover your smile’ heeft. Die zin verraadt een positief wereldbeeld. Een wereld waarin het krijgen van 1,2 miljoen als een cadeautje wordt gezien. En niet als een tegenslag.

De vraag is nu wat het bestuurscollege gaat doen met die 2,9 miljoen. De eerste vraag die zij zal moeten beantwoorden is de lastigste: wat is ‘ten behoeve van de bevolking’?
Om te voorkomen dat allerlei goedkope ideeën de brievenbus van het bestuur over laten lopen in de komende weken, is het verstandig om een onderzoek naar de mogelijkheden te laten doen.
Er bestaan allemaal bureaus die gespecialiseerd zijn in onderzoeken van wat onderzocht moet worden.

Het bestuurscollege heeft gelukkig ruime ervaring met het initiëren van onderzoeken en masterplannen. Met het inhuren van een goed bureau, het maken van een mooie website en het organiseren van een aantal inspraakavonden, is bovendien al een deel van het bedrag uitgegeven zonder al te veel kopzorgen.

Zo zadelt Chogogo het eiland niet alleen op met een resort waar niet iedereen gelukkig van wordt. En weet ik sinds vanmiddag dat de naam Chogogo naar de Phoenicopteridae de Flamingo verwijst. Die vogel heet in Suriname Segansi (Zeegans), maar wordt op de kleine Antillen Chogogo genoemd. Dat schreef Ernst Hartert in zijn Birds from Aruba, Bonaire and Curaçao (1893).
Dit weetje mag gratis gebruikt worden in de inleiding van het Masterplan Bonaire: For the Benefit of All 2031.

Update: na een goed gesprek zijn het OLB en Chogogo weer vrienden geworden:

Zand over conflict OLB en Chogogo Resort

1 reactie op “Zand en geld te veel

  1. Pingback: De orde van de dag – Auke van der Berg ~ Ikki's eiland. De horzel van het koninkrijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *