Op weg naar 2023

december 1, 2021

20211001_112626

Zo ben je van plan om in januari a.s. een rubriek op Ikki’s eiland te beginnen met het oog op de verkiezingen van 2023, zo krijg je het persbericht van de Fractie Coffie en besluit je om alvast maar met die nieuwe reeks te beginnen. Het persbericht bevat nl. genoeg vuurwerk om als startschot te dienen.

De Fractie Coffie zal niet de enige nieuwkomer zijn bij die verkiezingen van 2023. Ook de mensen achter het Bonaire Future Forum zullen van de partij zijn. Deze groep verwacht of hoopt zelfs meer dan 5000 stemmen te halen, waarmee deze nieuweling direct de grootste van de Eilandsraad zou worden. Over ambities gesproken.
Andere kandidaten hebben zich nog niet aan het front gemeld. Maar het is nog vroeg.

In het komende jaar hoop ik, covid en weder dienende, de partijprogramma’s te bekijken en verschillende politici te interviewen. Als ze dat willen tenminste.
In die interviews hoop ik niet alleen vooruit te kijken, maar ook als het nodig is, terug te kijken. Want ik zag gisteren dat een van de huidige gedeputeerden als tegeltjeswijsheid deze slogan plaatste op Facebook: When you feel like quitting, remember why you started. Inderdaad, ook daar gaan we het over hebben: wat is erover van de dromen die je had …

De aftrap – Het persbericht van de Fractie Coffie:

Kralendijk, 30 november 2021

Bonairiaanse gemeenschap verliest vertrouwen in bestuur
Raadslid Daisy Coffie van Fractie Coffie is helemaal niet blij met de koers die het Bonairiaanse eilandbestuur is ingeslagen. Daisy Coffie: ‘Dit loopt de spuigaten uit. Slecht bestuur is aan de orde van de dag. Als kers op de taart is het nu zo dat ons eigen eilandbestuur de autoriteit van haar eigen ambtenaren ondermijnt die door het eilandbestuur zelf zijn belast met de handhaving van en het toezicht op onze wet- en regelgeving. Het gaat om wetten en regels die door onszelf zijn gemaakt om ervoor te zorgen dat wij een solide samenleving hebben, zodat Bonaire niet verandert in een bananenrepubliek waar de eerste de beste zomaar van alles kan doen en daar ongestraft mee weg kan komen, omdat ze onder bescherming staan van onze bestuurders met de gezaghebber aan het hoofd. En het is notabene de gezaghebber die een eed heeft afgelegd om ervoor te zorgen dat onze wetten nageleefd worden en daar bovenop is het ook de gezaghebber die belast is met het toezicht op het naleven van de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. Deze houding wekt zichtbare irritatie op in onze gemeenschap, waardoor in alle sectoren klachten en krachtige geluiden van afkeuring gehoord kunnen worden.’

Vertrouwen is er niet meer
Volgens raadslid Coffie verliest de samenleving meer en meer het vertrouwen in het bestuur, omdat de bestuurders zelf voor chaos zorgen. ‘Er is geen respect voor elkaar. Het lijkt wel alsof degenen met kapitaal kunnen doen en laten wat ze willen. Onze mensen voelen zich gediscrimineerd en ervaren dagelijks dat ze vreemdelingen zijn op hun eigen eiland. Het geval Chogogo Resort waar een gedoogbeleid wordt toegepast nadat de gezaghebber en een gedeputeerde hiervoor opdracht hebben gegeven heeft veel stof doen opwaaien. Heeft dit besluit een wettelijke basis? Als het wettelijk toegestaan is, op grond van welke wet is dat dan?

Wordt het gedragen door het hele Bestuurscollege of is het weer een kwestie van egotripperij om het eilandbestuur niet om te laten vallen, waardoor deze flagrante schending wordt verdoezeld?’, zo vraagt Daisy Coffie zich af.

Tekst en uitleg
Dit zijn allemaal redenen waarom het raadslid vindt dat er een openbare Eilandsraadvergadering met een urgent karakter opgeroepen moet worden, zodat het Bestuurscollege tekst en uitleg komt geven over de manier van handelen zoals hierboven omschreven. ‘Als volksvertegenwoordigers kunnen wij niet met de armen gekruist blijven zitten en toezien hoe dit debacle verder escaleert’, aldus Daisy Coffie van Fractie Coffie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *