Over lijnen en lijm

oktober 3, 2022

Uitzicht
Het artikel van Follow the Money over de handelswijze van onder meer de Gezaghebber rond de aanleg van resorts zorgde voor een kleine mediastorm op het eiland.
Volgens de twee journalisten wordt in het artikel aangetoond dat de hoogste bestuurder ‘actief meewerkt aan de illegale bouwplannen van de vaak Nederlandse ondernemers.’

Inderdaad worden allerlei regels overtreden bij de bouw en aanleg van Chogogo en andere projecten.
Follow the Money heeft met diverse (oud-)ambtenaren en bestuurders gesproken. Zoals vaak op het eiland, liepen ook deze journalisten tegen de angst voor represailles aan. Betrokkenen wilden alleen anoniem met hen spreken.
Uitzonderingen zijn de voormalige hoofdofficier van justitie op Bonaire, de heer Ter Steege. Ook een lid van de eilandsraad, Clark Abraham, vertelt een anekdote die de handelswijze van de Gezaghebber illustreert.

Daarnaast is in het artikel ruim aandacht voor de partner van de Gezaghebber. Ook dat is begrijpelijk. De dame in kwestie is nl. adviseur van vastgoedontwikkelaars op het eiland.
En ja, dat vraagt om voor de hand liggende verdenkingen. ’s Ochtends tijdens het ontbijt heb je het vast niet alleen over het weer.

Het artikel van Follow the Money geeft een heldere samenvatting van al die verhalen die al lang rondgaan op het eiland.
Ook al hebben de Eilandraad en lokale media in de afgelopen jaren regelmatig aandacht aan de handel en wandel van de lokale overheid besteed, het artikel heeft een meerwaarde omdat het een duidelijk en goed overzicht van al die verhalen biedt.

Alle lijnen worden duidelijk, maar de lijm die ervoor zorgt dat die lijntjes niet breken, ontbreekt.
Het is nu één keer lastig om kille bewijzen te krijgen voor al die gevolgen van al die connecties.
Wie weet komen die tevoorschijn tijdens het spoeddebat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *