Kop in het zand

oktober 13, 2022

cropped-Zonsondergang.jpg

Het artikel van Follow the Money over de integriteit van de Gezaghebber leverde dinsdagavond twee moties op in de Eilandraadsvergadering. In de eerste motie werd een onderzoek geëist naar de gang van zaken rondom de aanleg van bijv. stranden bij Chogogo en Ocean Oasis zonder dat daar een vergunning voor was verstrekt.
De raad wil dat er een onderzoek komt naar de handelswijze van de Gezaghebber en het college. Van de Gezaghebber wordt gevraagd om twee weken met verlof te gaan. In die twee weken moet het onderzoek plaatsvinden.

Oppositiepartij PDB stemde tegen deze motie. En kwam met een tweede motie. In die motie wordt ook om een onderzoek gevraagd, alleen wil de PDB het vizier niet alleen richten op de rol van de Gezaghebber en het college, maar de gang van zaken in een breder perspectief zien.
‘Het gaat in eerste instantie om de feiten, daarna kijken we wel wie fouten heeft gemaakt en verantwoordelijk is’, aldus Clark Abraham, opperhoofd van de PDB.
Het onderzoek moet worden gedaan een openbare onderzoekscommissie, een ‘enquêtecommissie’, volgens Abraham, ‘zodat het volk gewoon mee kan kijken.’
Deze motie werd unaniem aangenomen in de raad.

Een enquêtecommissie kan (ex-)bestuurders, (ex-)ambtenaren en anderen onder ede verhoren. Dit middel vraagt om een zorgvuldige aanpak. Waarmee de termijn van twee weken overboord kan worden gegooid.

Er zijn allerlei kanttekeningen te maken bij deze twee moties. Zo kan de raad bijvoorbeeld de Gezaghebber niet schorsen. Dat kan alleen Den Haag. In die zin kun je de term ‘motie’ misschien beter vervangen door ‘wens’.

Politiek is de motie van de PDB slim. Het zet druk op alle betrokken partijen.
Het is te hopen dat niet iedereen de kop in het zand steekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *