Voor een onafhankelijk onderzoek

oktober 19, 2022

stapel-papier

Het voorstel om via een raadsenquête te onderzoeken of er sprake is van problemen bij de bestuurlijke integriteit op het eiland stuit bij sommigen op bezwaren.
De voormalig griffier van de Eilandsraad, de heer Cecilia, vindt een raadsenquête een te zwaar middel.
Daarnaast wijst hij op een paar praktische nadelen die deze werkwijze met zich meebrengt. (Zie: https://bonaire.nu/2022/10/18/voormalig-eilandsgriffier-bonaire-ziet-raadsenquete-niet-zitten/)

Waarnemend Gezaghebber Oleana voelt er niets voor om het onderzoek te leiden. Niemand had gevraagd of hij dat wel wilde doen en daarnaast vindt hij de opdracht niet duidelijk genoeg. Ook wil hij niet in een vervelende positie tegenover de zittende Gezaghebber gebracht worden. (Zie: https://bonaire.nu/2022/10/19/interim-gezaghebber-oleana-niet-bereid-onderzoek-naar-rijna-te-leiden/)

Eén van de nadelen van een raadsenquête is de tijdsduur. Een dergelijk onderzoek vraagt om zorgvuldigheid. Een heikel onderwerp als integriteit raffel je niet even af.

Van diverse kanten kwam het voorstel om het onderzoek te laten plaatsvinden door een onafhankelijk bureau, instantie of persoon.
Daar is veel voor te zeggen.

Om te voorkomen dat er weer een bureau wordt ingehuurd dat weken- en maandenlang rondsnuffelt en speurt, ben ik bereid eenmalig mijn rol als toeschouwer op te geven.
Als a.s. maandag en/of dinsdag iedere betrokkene een e-mail stuurt met zijn /haar bevindingen, denk ik woensdag na en schrijf ik donderdag en vrijdag het eindrapport.

Wat van de betrokkenen verwacht wordt:
– Een helder overzicht van de bijeenkomsten in welke zin ook (vergadering, diner, feest of thuissituatie) waar gesproken is over het ontbreken van vergunningen en waar vastgesteld werd dat dat ontbreken geen probleem is voor verdere ontwikkelingen
– In dit overzicht graag alle namen en bijnamen van aanwezigen bij die bijeenkomsten (ook als er maar twee personen waren)
– Gelieve bewijzen van financiële transacties te voorzien van bankverklaring
– Geluidsopnames tellen ook als bewijs. Ook beeldmateriaal is toegestaan
– Bijdragen mogen anoniem ingeleverd worden. Wel graag met een aanwijzing waarmee gecontroleerd kan worden of het beweerde op waarheid berust
– Voor verdere vragen en suggesties sta ik open

Over de vergoeding worden we het wel eens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *