Na de verkiezingen – Van dromen en jam

maart 28, 2023

Gelijk

Gaat de Gezaghebber vanaf 18 april a.s. de wereld in om als gezant van Caribisch Nederland in Europa, Latijns Amerika en bij de Verenigde Naties rond te kijken of er potjes zijn waardoor aardse rijkdom voor alle bewoners van de eilanden in het verschiet ligt, heeft de lokale politiek het druk met nadenken over de uitslag van de verkiezingen van 15 maart jl.

Van de partijen die in de afgelopen vier jaar de coalitie vormden, heeft de MPB van Hennyson Thielman en Elvis Tjin Asjoe, de prijs betaald voor deze samenwerking. De partij verloor twee van de vier zetels die de partij bij de vorige verkiezingen had veroverd.

Aan de hand van de nestor van de lokale politiek, Ramonsito Booi, heeft de andere coalitiepartner, de UPB, forse stemmenwinst geboekt. De partij ging van twee naar drie zetels.

De partij die in de voorbije periode buitenspel stond, de PDB, behield haar drie zetels. Vermoedelijk had zij gehoopt garen te spinnen bij de onvrede over de gang van zaken op het eiland en een zetel extra te veroveren.
Tot troost van de PDB tekende mevrouw Coffie van de partij die voor het eerst meedeed aan de verkiezingen en een zetel won, M21, per ommegaande een samenwerkingsverband. Maar ook samen hebben deze twee partijen geen meerderheid in de Eilandsraad.

Het gevolg van de uitslag is dat de MPB, ondanks de halvering van het aantal zetels, het stralend middelpunt is bij de onderhandelingen over een nieuwe coalitie.
Die partij kan kiezen tussen voortzetting van de oude coalitie of de stap te maken naar de PDB/M21.

Een weinig aantrekkelijke positie. Kies je voor de ‘oude’ coalitie, krijg je iedere keer als je het oneens bent met een voorstel van je partner te horen op grond waarvan je denkt het recht te hebben om dwars te zijn.
Ga je in zee met de andere twee krijg je te horen dat je het niet nog een keer moet proberen het eiland te verknallen.

Als de wonderen de wereld toch niet uit blijken te zijn, zouden de UPB, PDB en M21 natuurlijk samen een coalitie kunnen vormen. Met zes zetels heb je een stevige basis om het eiland door de komende jaren te loodsen.
Met op de achtergrond de permanente hulp van een vroegere Gezaghebber die zorgt voor allemaal subsidies voor allerlei projecten voor iedereen.

Maar ja, dan bedenk je dat de Duitse schrijver Peter Bamm ooit schreef: ‘Uit de dromen van de lente wordt in de herfst jam gemaakt.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *