Van een oude en nieuwe coalitie

april 1, 2023

cropped-Bon-4.jpg

Drie weken na de verkiezingen is het duidelijk dat de twee partijen die de afgelopen vier jaar het eiland bestuurd hebben zo tevreden zijn over die samenwerking dat ze er nog maar een termijn aan vastplakken.
Al zijn de onderlinge verhoudingen natuurlijk veranderd.
Waar de ene partij, de UPB, een zetel won, verloor de andere, De MPB, er twee.

Die uitslag maakt de positie van de MPB van Thielman en Tjin Asjoe broos. Was je tot voor kort de grootste van de twee, ben je ineens het aanhangwagentje achter de UPB-locomotief van de trein op weg naar de toekomst.

De manier waarop de coalitie in de afgelopen weken tot een akkoord is gekomen, verdient geen schoonheidsprijs. Tenminste niet als je prat gaat op ‘transparant en integer bestuur.’ Begrippen waar de MPB nogal graag mee schermt. Maar de partij had in de afgelopen jaren al laten zien dat Bon Gobernashon in de praktijk lastiger is dan wat woorden in een partijprogramma.

De houding tegenover de andere partijen in de afgelopen dagen, en dan met name tegenover de PDB, laat zien dat er bij de UPB en MPB weinig of geen behoefte was om te kiezen voor een andere coalitie.

Dat de UPB geen behoefte had aan veranderingen, is logisch. Die partij heeft baat bij de status quo. De machinist van de UPB-trein, de heer Ramonsito Booi, weet sinds jaar en dag hoe het eiland bestuurd moet worden. In zijn ogen.

Vermoedelijk zullen een handvol ondernemers en resortsbouwers tevreden zijn met de voortzetting van deze coalitie. Weet je waar je aan toe bent. Zakendoen vereist nu eenmaal rust en duidelijkheid.

Dat de bovenmeester van de lokale politiek, de heer Booi, zelf ook weer voor de klas gaat staan en gedeputeerde wordt, laat zien dat het eiland niet zonder zijn leidende hand kan.

Ook Den Haag zal schrikken van deze stap. Het wordt volgens de heer Booi namelijk tijd dat Bonaire ‘respect van Den Haag gaat afdwingen’.
Het zijn enerverende tijden.

ps.je: Mocht dit hele stukje gebaseerd zijn op een 1 aprilgrap van Live99FM, dan hou ik ermee op. Als ik niet meer weet wie ik kan vertrouwen …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *