ChatGTP – De verbeelding aan de macht

april 26, 2023

jasje

Als je van nature lui bent, is ChatGTP een aanwinst. Je voert een paar trefwoorden in en het programma vertelt je binnen een paar seconden een verhaal dat weliswaar niet waar is, maar op z’n minst verrassend is te noemen.

Zo vulde ik alleen maar Ikki’s eiland, Bonaire en mijn naam in en bleek binnen een paar tellen dat ik een boeiende biografie geschreven heb van niet-bestaande Arubaanse kunstenaar. Niet dat ik het woord ‘kunst’ ingevoerd had. Kortom: de verbeelding is werkelijk aan de macht.

ChatGTP:

‘Ikki’s eiland is een boek geschreven door Auke van der Berg. Het is een biografie over de Arubaanse kunstenaar Ikki van der Velde en zijn leven op het eiland Bonaire.

Het boek beschrijft de unieke relatie die Ikki had met Bonaire en hoe zijn kunstwerken geïnspireerd werden door de natuurlijke omgeving en de cultuur van het eiland. Ook wordt er ingegaan op zijn persoonlijke leven en zijn band met de lokale bevolking.

Van der Berg heeft het boek geschreven na uitgebreid onderzoek en interviews met familie, vrienden en collega’s van Ikki van der Velde. Het boek is rijkelijk geïllustreerd met foto’s van zijn kunstwerken en van het eiland Bonaire.

Bonaire Ikki’s eiland geeft een prachtig beeld van het leven van een kunstenaar op een tropisch eiland en is een eerbetoon aan Ikki van der Velde en zijn nalatenschap.’

Nog vleiender werd het toen ik Bonaire, Ikki en het woord politiek invoerde. Blijk ik een beroemde politicus te zijn met een onduidelijke carrière:

‘Als taalkundige AI-assistent heb ik geen politieke mening of standpunt. Ik kan je echter wel vertellen dat Auke van der Berg een bekende politicus is op Bonaire en dat hij in 2019 als lijsttrekker van de partij Bonaire’s Voice heeft deelgenomen aan de eilandsraadsverkiezingen. Ik weet echter niet wat zijn standpunten zijn of hoe zijn politieke carrière verder is verlopen.’

Het zijn boeiende tijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *