DNA

maart 3, 2025
bonaire.nu - 02.32.2025

bonaire.nu – 02.03.2025

‘Uw handelswijze komt disrespectvol, koloniaal en wantrouwend over terwijl de Eilanden in goed vertrouwen hebben gewerkt aan de afspraken van de Werkconferentie en de van hen verwachte acties in het kader daarvan.’

Dit citaat komt uit de brief die de Eilandsraden van de drie BES-eilanden aan de staatssecretaris van Koninkrijksrelaties, de heer Z. Szabó, op 20 februari hebben gestuurd.

De Werkconferentie waarnaar verwezen wordt vond plaats in maart 2024. Er werden afspraken gemaakt over veranderingen in de WolBES en FinBES. Er werden voorstellen gedaan voor nieuw beleid en bestuurlijke aanpassingen.

Het spreekt voor zich dat er een ‘ambtelijke werkgroep werd opgericht bestaande uit vertegenwoordigers aangewezen door Bonaire, Sint Eustatius en Saba en het ministerie van BZK die de opdracht krijgt: het formuleren van voorstellen voor manieren om de betrokkenheid van Bonaire, Sint Eustatius en Saba beter te borgen in de verschillende fases van het beleids- en wetgevingsproces, waarin de uitdrukkelijke wens tot wettelijke verankering van de betrokkenheid en structureel overleg over beleids- en wetswijzigingen middels wijziging van art. 209 en 211 WolBES wordt meegenomen.’

Het bovenstaande citaat uit de brief van 20 februari jl. aan de staatssecretaris blijkt dat er ergens iets misgegaan is met het plan om de betrokkenheid te ‘verankeren’.
De schuldige aan dit falen is de staatssecretaris. Volgens de drie Eilandsraden. Zij verwijten de heer Szabó dat hij heeft gekozen ‘om eenzijdig, zonder inspraak en overleg, gemaakte afspraken met de eilanden te wijzigen.’

Het gevolg is dat over drie weken een hele afvaardiging van die raden naar Den Haag komt om die meneer te vertellen dat we zo niet getrouwd zijn.

Eén van de onderwerpen waarover de degens worden gekruist is de functie Rijksvertegenwoordiger. Niet alleen blijft die baan bestaan, ondanks het advies van de Raad van State om die functie op te heffen, ook wordt de taak inhoudelijk veranderd.

Tot nu toe werd de Rijksvertegenwoordiger gezien als de bestuurlijke schakel tussen Nederland en de openbare lichamen. In die rol is hij onder meer verantwoordelijk voor het bevorderen van de goede samenwerking tussen de rijksambtenaren die werkzaam zijn op Bonaire, Saba en Sint Eustatius en de eilandsbesturen.

De inhoud van de functie gaat op een aantal punten veranderen. De Rijksvertegenwoordiger zal zich meer gaan ‘bezighouden met het bevorderen en waarborgen van goed bestuur en het houden van interbestuurlijk toezicht.’
Kortom, de Rijksvertegenwoordiger is niet meer alleen grensrechter zoals tot nu toe, als de staatssecretaris zijn zin krijgt is hij scheidsrechter en VAR tegelijk.

De Eilandsraden hebben de handhaving en de nieuwe invulling van het ambt Rijksvertegenwoordiger uitgelegd als een motie van wantrouwen.

Dat daarbij het woord koloniaal valt, hoeft geen verbazing op te roepen. Als in je DNA o.a. wantrouwen en disrespect serieus erfelijk materiaal is, hoef je niet op te kijken dat de oorzaak daarvan benoemd wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *