Van het bestuurlijk front

maart 16, 2025
bonaire.nu - 16.03.2025

bonaire.nu – 16.03.2025

‘Een droge atmosferische situatie houdt stand in het oostelijke Caribisch gebied, wat zorgt voor stabiel weer zonder significante regenval op en rond het eiland’, is de weersvoorspelling voor dit weekeinde.

Was er een app waarmee je het politieke klimaat zou kunnen volgen, zou je lezen dat de situatie onvoorspelbaar is op dit moment. De app zou het hebben over wisselvallig, half tot zwaar bewolkt en kans op benauwd en drukkend weer.

Bestuurlijk Bonaire staat voor een lastig voorjaar. Bijna iedereen die je spreekt, moppert en klaagt over de gang van zaken. Het Bestuurscollege doet te weinig en de Eilandsraad zit er voor spek en bonen bij.
De wegen ogen als Emmentaler kaas, huizen zijn niet te vinden en het afvalprobleem wordt alleen maar groter en viezer.

Natuurlijk wordt er aan oplossingen gewerkt. Als eerste stevige ingreep vond er in de eenmansfractie van de Movementu di Pueblo Boneriano (MPB) een wisseling van de wacht plaats. Partijleider Hennyson Thielman, inderdaad gedeputeerde in het vorige Bestuurscollege, keert terug in de raad. Thielman vindt dat hij niet langer vanaf de zijlijn toe mag kijken hoe het eiland naar de Filistijnen wordt geholpen.
De toekomst zal uitwijzen wat Thielman in z’n eentje voor elkaar gaat boksen.

Daarnaast meldde zich de gezaghebber aan het bestuurlijke front. De heer Soliano schreef een brief aan de Eilandsraad waarin hij een programma aankondigde met de titel Goed bestuur Bonaire. Dat programma heeft de gezaghebber niet in z’n eentje bedacht. Maar is in nauwe samenwerking met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties tot stand gekomen.

De reden voor het programma is dat ‘het lokale bestuur onvoldoende tegemoetkomt aan de behoeften van de inwoners en daarmee het vertrouwen van de gemeenschap verliest.’

Om te bereiken dat alles anders wordt, moet het tij keren. En daarom moet er een ‘stevige cultuur van goed bestuur worden gecreëerd. Die stevige cultuur kan worden gegarandeerd door transparantie, zorgvuldigheid, rechtsstatelijkheid, bestuurlijke integriteit en meer.’
Die stevige cultuur leidt tot ‘een duurzame en evenwichtige ontwikkeling van Bonaire, met een verhoogde kwaliteit van leven voor alle inwoners.’

Die inwoners zullen onder andere genieten van burgerparticipatie, versterkte responsiviteit en consensusgerichte besluitvormingsprocessen, waarbij gelijkheid en inclusiviteit gewaarborgd zijn.

Ook in Den Haag worden vraagtekens geplaatst bij de kwaliteit van het eilandelijke bestuur. Het Tweede Kamerlid Peter van Haasen (PVV) vroeg zich deze week tijdens een debatje over afvalproblematiek op de eilanden af of die problematiek erop wees of we moeten spreken van ’minder professioneel bestuur of dat de verantwoordelijkheden hen boven het hoofd zijn gegroeid.’

Of dit een voorbode is van een ingreep door Den Haag is nog onduidelijk.
Wel is het raadzaam om goed op te letten. Want al draait het opperhoofd van de grootste regeringspartij in Den Haag wat bij voor wat zijn liefde voor Rusland betreft, voor je het weet krijgt Moskou de tip Bonaire maar in te lijven.
De strategische ligging ten opzichte van Latijns-Amerika is aanlokkelijk voor het Kremlin.
Met als extraatje dat Den Haag ervan af is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *