De stemming

maart 31, 2025
bonaire.nu - 30.03.2025

bonaire.nu – 30.03.2025

Zo botste de Eilandsraad vorige week met staatsecretaris Szabó tijdens een bezoek aan Den Haag. De heer Zsolt Szabó vond het maar niks dat de Eilandsleden van de BES-eilanden dachten met hem o.a. te kunnen spreken over de functie van Rijksvertegenwoordiger.
Ook maakte de staatssecretaris duidelijk dat het sowieso niet de bedoeling was om op het niveau van Eilandsraden te praten. Hij wil alleen overleggen met de Bestuurscolleges.
Dat er ook nog opgemerkt werd dat de heer Szabó zich koloniaal gedroeg, maakte de stemming er niet beter op.

Een paar dagen geleden werd het humeur van sommige leden van de Eilandsraad er opnieuw niet beter op. Tijdens de vergadering over de problemen bij de landfill – afvalgate – was er een stevige botsing met de verantwoordelijke gedeputeerde.
Ook hier was de stemming dus niet optimaal te noemen.

In de komende week, 4 april, wil Den Haag graag weten hoe het Bestuurscollege denkt dat de problemen met de landfill worden opgelost.
De glazen bol vertelt dat er een hoop woorden en verwijzingen naar rapporten te horen zullen zijn, maar of dit voldoende zal zijn om niet alleen Den Haag, maar ook de bewoners van het eiland vol vertrouwen naar de toekomst uit te laten zien, is de vraag. Bij de twee grote gokkantoren op het eiland wordt hoog ingezet op de terugkeer van de Rijksvertegenwoordiger aan het front.

Die mogelijke terugkeer zal voor lawaai en onrust zorgen.
Onrust die bij sommigen in Den Haag welkom is. De houding in de Hofstad ten opzichte van de eilanden is aan het veranderen. Wie het Conceptverslag Situatie Selibon leest (zie noot) kan uit de woordkeus van sommige commissieleden opmaken dat de ergernis en argwaan toeneemt.

Het Tweede Kamerlid Peter van Haasen (PVV) bijvoorbeeld vroeg zich deze week tijdens het debat over de afvalproblematiek af of die problematiek erop wees of we moeten spreken van ’minder professioneel bestuur of dat de verantwoordelijkheden hen boven het hoofd zijn gegroeid.’

Illustratief voor die Haagse verandering is misschien het gegeven dat het Rijk de handen aftrekt van de brandstofvoorziening. Daardoor krijgt de lokale overheid er nog een aardige klus bij. En die overheid heeft de handen al vol. Vol met woningnood, voedselprijzen en infrastructuur om maar iets te noemen.
En naast de afvalproblemen die zorgen voor maatschappelijke onrust, smeult er ook onder de ambtenaren van de Directie Toezicht en Handhaving een brand die ieder moment uit kan breken. En dat is niet handig, want ook bij de brandweer is de stemming negatief.

Alsof er niet genoeg gedoe is, wees de Gezaghebber, de heer Soliano, op een mogelijke dreiging vanuit Venezuela. De Gezaghebber is bezorgd over de huidige situatie in dat land. Graag wil hij weten wat Den Haag denkt van de economische instabiliteit en politieke spanningen in dat land en wat de gevolgen zijn voor het Caribisch gebied.

De komende dagen en weken zullen duidelijk maken of het eiland zelf in staat is al deze problemen op te lossen. Of dat Den Haag een peloton ambtenaren in gaat vliegen om, gewapend met een laptop, alles even te regelen.

Noot:
https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/commissieverslagen/detail?id=2025D11454&did=2025D11454

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *