De tegenstelling tussen de Bonairiaanse en Amerikaanse politiek is groot op dit moment. Schudden de Verenigde Staten op hun grondvesten, het eiland is verlamd door stilstand.
Met de eerste vaststelling zal iedereen het eens zijn: de oranje Baby-Man gooit zijn speelgoed woedend door de kamer in de hoop dat de grote jongens met hem willen spelen.
Over de tweede observatie, de stilstand op het eiland, zullen de meningen verschillen.
Hennyson Thielman, (Movementu di Pueblo Boneriano (MPB)), net teruggekeerd in de Eilandsraad, was deze week duidelijk. Hij vindt dat het Bestuurscollege niets doet. Om uit de impasse te komen dreigde hij zelfs met een handvol moties om het College tot handelen te dwingen.
Uit de berichten die M21, de partij rond Daisy Coffie, de wereld in stuurt, kun je opmaken dat ook zij vindt dat er iets moet gebeuren. Enerzijds wil die partij graag dat binnenkort het eiland van blue naar green destination verkleurt. Een zee van medicinale wietplanten zal voor een duurzaam en havermelkdrinkend toerisme zorgen.
Daarnaast wil de partij de jongeren van het eiland bij de politiek betrekken. Want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst luidt het cliché.
Om te voorkomen dat in de nabije of verre toekomst het eiland ook in handen valt van een woedende peuter is het te hopen dat M21 de jongerendenktank BIT-lab een tijd lang zal begeleiden.
Regelmatig duikt tijdens een bestuurlijke crisis de roep om een zakenkabinet op. De gedachte hierachter is dat vakmensen, mensen met verstand van een onderwerp, de samenleving beter kunnen besturen dan politici. Infrastructurele problemen bijvoorbeeld los je nu eenmaal niet op met ideologische discussies.
Het huidige Bestuurscollege was en is al deels een zakenkabinet. Twee gedeputeerden zijn niet partijgebonden. Mevrouw Den Heyer en mevrouw Cicilia ogen eerder als vakmensen dan als beroepspolitici.
Breedsprakig en -armig laat de derde gedeputeerde zien dat een politicus wat meer woorden nodig heeft om aandacht voor de zaak te krijgen.
Dat het imago van het College niet alleen maar rozengeur en maneschijn oproept, is treurig voor het eiland. Het eiland kent veel en grote problemen.
Of je de oplossing mag verwachten van de MPB en M21 is de vraag.
Gezien de geschiedenis van het gezicht van M21 is het de vraag of zij met de club van meneer Thielman het eiland van de ondergang kunnen redden.
Vijf jaar geleden werd mevrouw Coffie uit de MPB gegooid. Volgens de partij om gezondheidsredenen. Volgens mevrouw Coffie omdat zij kritiek had op het partijbeleid.
Het is verleidelijk om te wijzen op de roman van Scott Fitzgerald, The Great Gatsby.
In die roman had de rijke Daisy een relatie met de arme Gatsby. Maar zoals het soms gaat, Daisy trouwde met Buchanan toen Gatsby in Europa vocht.
Jaren later komen de twee elkaar weer tegen. Al snel blijkt dat Daisy en Gatsby nog steeds iets voor elkaar voelen.
Voordat het eiland zich nu gaat verheugen op een prachtige toekomst onder leiding van deze twee, moet ik toch wijzen op het tragische einde van het boek.