Het rapport

oktober 13, 2015

Spies

De aardigste titel heeft het algemene deel van het rapport ~ ‘Vijf jaar verbonden: Bonaire, Sint Eustatius, Saba en Europees Nederland’.
De commissie heeft 106 bladzijden nodig, plus een handvol bijlagen, voor dit deel van de rapportage.

De commissie evaluatie uitwerking van de nieuwe staatkundige structuur Caribisch Nederland, oftewel de commissie Spies, heeft haar onderzoek naar de stand van zaken vijf jaar na de beroemde 10.10.10 datum in vieren gedeeld.
De dikkerd is het verslag ‘De gevolgen voor de bevolking’, 350 pagina’s telt dit boekwerk. ‘De werking van wetgeving’ telt 174 bladzijden. Het laatste deel ‘Werking van de nieuwe bestuurlijke structuur’ omvat 183 pagina’s.
Het rapport is hier te downloaden: http://www.evaluatiecaribischnederland.nl/…/scp/12/rapporten

Het was mooi weer in Den Haag.
Mevrouw Spies sprak van de toenemende armoede op de eilanden en meldde dat er sprake is van teleurstelling bij de inwoners van Caribisch Nederland over de gang van zaken.

In de trein terug naar Amsterdam las ik alvast stukken uit het deel dat is samengesteld door het Sociaal en Cultureel Planbureau, ‘Gevolgen voor de bevolking’.
De bestuurders in Europees Nederland en op de eilanden moeten vanavond om te beginnen maar wat rondbladeren in dit deel.
Een paar dagen geleden schreef ik nog dat cijfers soms niks zeggen. Het is maar goed dat ik ook liet zien dat die cijfers zo nu en dan wel wat te melden hebben.
Dit rapport bevat schrijnende cijfers. Cijfers die inzicht geven in de omvang van de armoede en ze schetsen de achtergrond van de complexe, sociale problemen waarmee de eilanden te maken hebben.

Zonder problemen geen oplossingen, zei mijn opa altijd.
Zo is het.
Als iedereen die ruim 800 bladzijden gelezen heeft, komen we vanzelf bij de vraag: En nu?

4 reacties op “Het rapport

  1. C.Francis

    Hmm, dus als ik het goed begrijp zeggen cijfers alleen wat als ze maar bevestigen wat de persoon denkt en voelt?

    Reply
    1. Auke Post author

      Zo kun je cijfers zeker gebruiken! Mijn bedoeling is om het verschil aan te geven tussen cijfers die iets algemeens vertellen waardoor je er niet zoveel mee kunt en cijfers die preciezer zijn en daardoor meer inzicht geven. Het gemiddeld inkomen van een groep bijvoorbeeld zegt niet hoe groot de groep is die heel veel verdient of over hoe groot de groep is die precies dat gemiddelde haalt. De opmerking dat sommige cijfers niets zeggen verwijst naar het CBS rapport over de gemiddelde inkomens op de eilanden. Dat ik een paar dagen later meld dat de cijfers in het rapport van de commissie Spies wel een en ander illustreren komt omdat daarin oa absolute cijfers staan.

      Reply
      1. C.Francis

        Ok, begrijpelijk. Maar ik kan me vergissen maar als ik het me goed herinner is volgens mij bij dat CBS rapport niet het gemiddelde gebruikt maar de mediaan.

        Reply
        1. Auke Post author

          Ja, vermoedelijk gebruikt het CBS de mediaan. Ik heb het rapport nu niet bij de hand. Les: ik zal nog meer op mijn woordkeus letten!

          Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *