Gisteren heeft de gedeputeerde Nina den Heyer (Bonaire) in een brief onderstaand probleem aan de minister voorgelegd. En dus is de oplossing nabij.
Het was vast niet de bedoeling om de studenten woonachtig in het Caribisch deel van het Koninkrijk over het hoofd te zien. Toch gebeurde het drie jaar geleden toen het selectiesysteem voor toelating voor de studie geneeskunde aan Nederlandse universiteiten veranderde.
In 2017 besloot het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het lotingssysteem voor deze studie af te schaffen en werd gekozen voor decentrale selectie.
Volgens de website decentralegeneeskunde.nl is: ‘de decentrale selectie geneeskunde een selectieprocedure voor universiteiten, om zelf hun aankomende studenten te selecteren. Hierdoor kunnen scholieren en studenten hun kansen vergroten om toegelaten te worden tot de opleiding geneeskunde.’
Dit klinkt als muziek in de oren voor de toekomstige student, maar als je beter luistert zijn er een paar valse noten te horen. Al moet je op reis om die onzuivere klanken te beluisteren. Zodra je landt op een van de Caribische eilanden ontdek je namelijk dat de keuze voor de decentrale selectie ingrijpende gevolgen heeft mocht je geneeskunde willen studeren in Europees Nederland.
Voor 2017 maakten de Caribische studenten gebruik van de speciale plekken die voor hen gereserveerd waren bij Nederlandse numerus-fixusopleidingen zoals geneeskunde. Je kon meedoen aan de centrale loting en aan de loting voor de zgn. ministerplaatsen (23 plekken).
Bij het wetsvoorstel werd een bepaling opgenomen waarin universiteiten de opdracht kregen rekening te houden met deze groep studenten. Zij zouden de toelatingstoetsen digitaal moeten afnemen en interviews via videobellen moeten aanbieden.
En al zijn we drie jaar verder, niet alle universiteiten bieden deze mogelijkheden vandaag aan.
Ja, dat is verbazingwekkend inderdaad.
Als je het eerste deel van de selectieprocedures niet digitaal kunt afleggen bijvoorbeeld, moet je naar Europees Nederland afreizen. Wat niet alleen veel tijd kost, maar ook veel geld. Een paar universiteiten komen de Caribische studenten (ten dele) in de kosten tegemoet.
In februari van dit jaar besloot de Tweede Kamer het lotingssysteem opnieuw aan te passen.
Het lotingssysteem is weer tot leven gewekt, alleen is men vergeten om de ministerplaatsen op te nemen in deze nieuwe aanpak.
Daardoor blijven de problemen voor de Caribische studenten bestaan.
En dat heeft gevolgen voor de toekomst van de eilanden. Gezien de gemiddelde leeftijd van de huisartsen op de eilanden is de kans groot dat binnen afzienbare tijd er geen lokale huisartsen meer zijn. De helft van de huidige huisartsen op bijvoorbeeld Curaçao bereikt binnen vijf jaar de pensioengerechtigde leeftijd.
Het oogt eenvoudig om dit probleem op te lossen. Een kleine aanpassing van de toelatingsprocedure, die ministerplaatsen terughalen, vergroot de kansen voor de aspirant-studenten om een plek op de Nederlandse universiteiten te krijgen.
In de gesprekken met een paar studenten geneeskunde kwamen verschillende aspecten voorbij die laten zien dat het maken van keuzes soms lastig is als je ver weg woont. Hoe kom je er bijvoorbeeld achter welke universiteit bij jou past? Kies je voor Rotterdam, Groningen of Amsterdam of waar dan ook? Hoe krijg je een indruk van de universiteit in die stad? De websites van de universiteiten laten met foto’s en filmpjes natuurlijk zien dat zij aantrekkelijk zijn.
Misschien is het een idee om korte filmpjes te maken waarin Caribische studenten die al langer in Europees Nederland studeren, hun indrukken vertellen.
Nu we het toch over universiteiten hebben. De communicatie verloopt niet altijd soepel.
Niet altijd wordt er met het tijdsverschil rekening gehouden, waardoor je 3:00 uur ’s nachts uit mag leggen dat het niet haalbaar is om de volgende dag aanwezig te zijn.
Wat ook lastig is, is de naamgeving van sommige vakken en documenten. Blijken sommige vakken en papieren zomaar een andere naam te hebben.
Een van de onderdelen waarnaar gekeken wordt bij de aanmelding voor de studie is een CV.
Opvallend is volgens de studenten dat hun Europees Nederlandse collega’s vrijwel altijd tijdens de laatste jaren van de middelbare school al dan niet betaald als bijbaan in de zorg gewerkt hebben. Als bewijs voor hun motivatie voor de gekozen studierichting.
Dit extraatje ontbreekt vaak op de CV van Caribische studenten. Dat is deels verklaarbaar omdat er op de eilanden vaak minder mogelijkheden zijn. Er zijn nu eenmaal minder zorginstellingen.
‘Toch zou het goed zijn om de middelbare scholieren hierop te wijzen’, zegt een van de studenten in ons gesprek, ‘ga in de laatste twee jaar van je middelbare school op zoek naar een plek. Al is het vrijwilligerswerk. Je hebt er baat bij als je je aanmeldt.’
Zo moet niet alleen de minister aan de slag, ook de scholier.
Extra informatie:
https://decentralegeneeskunde.nl/decentrale-selectie-geneeskunde/
https://www.howtodokter.com/decentrale-selectie-caribische-studenten/
https://zorgnu.avrotros.nl/nieuws/item/decentrale-selectie-voor-geneeskunde-ligt-onder-vergrootglas/
https://www.erasmusmagazine.nl/2019/04/15/loting-op-universiteiten-werd-afgeschaft-omdat-het-oneerlijk-voelde-maar-de-selectie-die-ervoor-in-de-plaats-kwam-is-pas-echt-oneerlijk/
United Care Caribbean
Bon bini bij United Care Caribbean! Overweeg je om iets te gaan studeren in de zorg in Nederland? Wil je graag informatie over welke MBO-, HBO- of WO-opleiding je kunt doen? Wij helpen jou graag! Op deze site vind je een routekaart waar Gina, onze AI-bot jou door heen kan leiden. Ook vertellen verpleegkundigen, studenten Geneeskunde, specialisten in opleiding en sociaal werkers met dezelfde Caraïbische roots als jij wat hun studie of vak precies inhoudt. Klik op de filmclipjes voor hun verhaal! Op de blogpagina kun je real life verhalen vinden van wat deze zorgmedewerkers (in spe) in de praktijk tegenkomen. Time to share!
https://unitedcarecaribbean.com
Studychoice Caribbean
We have been hosting the Study fairs on the islands since 2003.
Now it is time to move our services online as well.
Offering a portal, connecting universities and higher vocational training institutes with students in the Caribbean.
A new and easy way to get in touch with our students, pointing out everything your university or institute has to offer.
A modern and easy online way to help our students make their right choices.
https://studychoicecaribbean.com