Hotel Zeebad, Bobbie Sanderson en de zoektocht II

July 30, 2019

Foto Heit

Op 27 juni jl. deed ik verslag van de eerste resultaten die de zoektocht naar de geschiedenis van de ouders van mevrouw Sanderson op had geleverd. Haar ouders hebben in de jaren vijftig een tijdlang Hotel Zeebad onder hun hoede gehad.
Zie: http://ikkiseiland.com/2019/06/27/hotel-zeebad-bobbie-sanderson-en-de-zoektocht/

Dankzij mevrouw Ria Heitkönig kreeg de zoektocht een mooi vervolg.
‘My father Heit had a German name, but his grandfather was already naturalized Dutch! Zeebad was the Dutch Guantanamo Bay, since everybody imprisoned there was there without trial. My father wrote lots of letters to the governor to get out, which finally happened long before the war ended when the governor was replaced by a different, less rigid governor. Indeed he loved turtles and made jewelry of the shields that the people who ate the turtles sold to him. He was a friend of the Sanderson family and the Bogarts as well. I remember we would run outside the house and wave to Bogarts sport plane, when he came to Bonaire. Mr. Sanderson often went waterskiing, probably he is on this picture. The boat on the next picture is probably the Zingara, this was the card my father made for Zeebad. I could send you a larger photo so you can check out the people on the boat.’

Waterski

Foto Heit

‘About the Golden Traitor at the bar there are different stories. For sure the marines often tried to steal her and the next boat would bring her back differently painted.
Here a picture of L.D. Gerharts and his son Hugo with her.’

Gerharts

Foto Heit

Danny Boy

Foto Heit

‘On the bar you see our dog Danny Boy and next to the statue my father. In the bar you find the famous bartender Ibo Domacasse, who also drove the boats.’

Nadat mevrouw Sanderson deze foto’s en teksten had ontvangen was ze blij:
‘This is so wonderful!!! Please thank Mrs. Heitkönig for me and tell her how much I love the photos and her comments! Yes, the sailboat is indeed the Zingara. I am so glad to hear that her father did not kill the turtles (to make his jewelry) but instead bought the shells after someone else had killed them for food. I will not question their reasons from a long time ago.

I hope Mr Heit had a long and happy life after being released from the POW camp – which he never should have been in. I just remember him as being a very nice man when I would go into his shop. I bought a small heart-shaped turtle-shell pin from him that had a gold flamingo on the face of it, but sadly I can’t find it now.’

[…]

Marines

Foto Heit

‘The photos of the Dutch marines reminded me of another wonderful memory I have from Bonaire. One time a Dutch submarine came and docked at the wharf in Kralendijk. The sub had been stationed somewhere in the Philippines (or that area) and my family was invited to attend a dinner on board. I wore a very inappropriate dress with petticoats and high heels which was ridiculous for climbing down the ladder into the submarine and probably gave the sailors an eye-full. While this sub was stationed in the Pacific, they had either learned how to cook curry or had acquired an excellent chef. Anyhow, it was my first experience with true curry cooking and I loved it. I remember that many small bowls of condiments were set out so one could customize their dish to one’s exact tastes. It was a wonderful and unforgettable experience.
Thank you to everyone again.’

Wat weer een foto opleverde van mevrouw Ria Heitkönig:
‘Ik heb nog een foto van die onderzeeër voor mrs. Sanderson gevonden. Op de voorgrond onze pier met bootje. Waarschijnlijk was de naam De Zeeleeuw!
En voor haar info: mijn vader is 75 geworden op zijn dushi Bonaire!”

Foto Heit

Foto Heit

Uiteraard heb ik mevrouw Sanderson om meer herinneringen gevraagd.

17 juni 2020:

De post brengt een verrassing!

Hai there,
A lot of years ago I met Orlando. We spoke about Hotel Zeebad, and we developed a plan to make a documentary about the history of the Hotel during World War II. But we never succeeded in realising our plans. As a memory I have an original drawing from Rupert van der Linden about Hotel Zeebad and a photo of the entrance of the hotel.

En daar zaten twee illustraties bij:

ZeebadEntree

Foto Entree Hotel Zeebad

Zeebad

Tekening van Rupert van der Linden

 

3 reacties op “Hotel Zeebad, Bobbie Sanderson en de zoektocht II

 1. Pingback: Hotel Zeebad, Bobbie Sanderson en de zoektocht III – Auke van der Berg ~ Ikki's eiland. De horzel van het koninkrijk

 2. Gerard Casius

  Beste Ikki

  Pas kort geleden kwam ik toevallig de website “Ikki’s eiland” tegen. Heel interessant. Ik ben geen Bonaire veteraan, maar heb wel negen jaar op St. Maarten gewerkt (1965-1974) als chief engineer voor Winair, de lokale luchtvaartmaatschappij aldaar. Ook mijn huidige interesse en bezigheid betreft de eilanden, n.l de geschiedenis van de luchtvaart op de (voormalige) Ned. Antillen.

  Ik ben bezig met een boek over de geschiedenis van de Marineluchtvaartdienst (MLD) in de West en daarom trok de korte referentie over de “Golden Traitor” mijn aandacht, in de website editie van 30 juli 2019. De MLD heeft dit beeld ook enkele malen ontvoerd en ook weer teruggebracht en daarover heb ik wel wat informatie verzameld. Bij de Kon. Marine noemt met het beeld overigens de “Looden Verrader”, later veranderd – na weer een opschilderbeurt – in “Gouden Verrader”.

  De foto’s bij de tekst over de Verrader zijn zeer bijzonder. Ik denk dat de foto met de marinemannen die trots het beeld laten zien genomen is in 1950 aan boord van het vliegkampschip “Karel Doorman”. Dat bezocht in dat jaar de Antillen en de marinevliegers hadden kans gezien het beeld te stelen en aan boord van het “Koninklijke Dakota” vliegtuig – dat toen ook op de Antillen was – van Bonaire mee naar Curacao te smokkelen.

  Er bestaat een foto uit 1952 van een aantal vliegers van de MLD bij een Firefly vliegtuig, die op het punt staan de Looden Verrader na twee jaar bij een volgend bezoek van de Karel Doorman terug te bezorgen op Bonaire. Als u mij een emaildadres doorstuurt, dan zal ik daarvan een scan sturen.

  Met vriendelijke groeten,

  Gerard Casius
  IJsselmuiden, Nederland.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *