Ikki in tijden van Corona IV – Eén Koninkrijk

March 22, 2020

Antillen

Op deze zondag zit hier een tevreden onderdaan van het Koninkrijk der Nederlanden. We luisteren naar onze premier, onze koning en naar André van Duin. We vinden het NOS journaal, Op1 en DWDD betrouwbare bronnen voor nieuws en duiding en koesteren het RIVM als leidend instituut.
We zien een minister die tijdens een persconferentie zich laat overtuigen door een argument, we zien onderlinge saamhorigheid en hebben genoeg toiletpapier ingeslagen om elk smetje weg te poetsen.

Alleen die noodzakelijke anderhalve meter afstand onderling, daar hebben we wat moeite mee. Al wordt dat vermoedelijk veroorzaakt doordat we van jongs af aan erop gewezen zijn dat we in een van de dichtstbevolkte landen ter wereld leven. Dan is veertig centimeter al gauw een marathon.
Daarnaast spreekt het voor zich dat her en der dwaallichten aandacht vragen voor complotten en rarigheden, maar dat hoort erbij. Het zijn de randverschijnselen in een land waar rust en kalmte de sfeer bepalen.

Dat de overheid snel ingrijpende maatregelen heeft aangekondigd om multinationals, kleine ondernemers en zzp’ers de helpende hand te bieden, is ook al iets om tevreden over te zijn. Dat de uitwerking van al die plannen misschien in de praktijk wat lastiger zal zijn dan gehoopt, is niet verwonderlijk. Een gebeurtenis als deze is niet alledaags.

Ons koninkrijk is groter dan dit land bij de Noordzee. Terecht heeft Den Haag al aangegeven dat het oog heeft voor Caribisch Nederland. Maar ook volgt: ‘Het kabinet [… ] de effecten van coronavirus op de landen binnen het koninkrijk.’
Die verwijzing naar Aruba, Curaçao en St. Maarten is hoopvol. Het zijn de drie autonome landen binnen ons koninkrijk en ook zij worden geconfronteerd met de gevolgen van de crisis.
De economie van de zes eilanden is grotendeels afhankelijk van het toerisme. Nu de gasten verdwijnen, de hotels en resorts de poorten sluiten, staat iedereen met lege handen.
Die verschillen in status, van bijzondere gemeente tot autonoom land, zullen vast hulp en oplossingen ingewikkeld maken.

Maar als we trots zijn op ons koninkrijk, laten we dan onder ogen zien dat wij, Aruba, Bonaire, Curaçao, St. Eustatius, St. Maarten, (Europees) Nederland en Saba samen dat koninkrijk vormen.
Zonder onderscheid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *