CBS: Handelstekorten Caribisch Nederland groeien

februari 20, 2018

De handelstekorten van Bonaire, Sint-Eustatius en Saba zijn in 2017 hoger dan in 2016. Op Sint-Eustatius groeide het jaarlijkse tekort naar verhouding het sterkst. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.
Bonaire, Sint-Eustatius en Saba hebben een structureel handelstekort. Dan is de import groter dan de export. Op de eilanden wordt in vergelijking met Europees Nederland relatief weinig geproduceerd.
[…]
Importwaarde Bonaire in vierde kwartaal het hoogst
Het handelstekort van Bonaire bedroeg 202 miljoen dollar in 2017 en is daarmee 5 procent groter dan in 2016. Zowel de import- als de exportwaarde namen toe. Bonaire voerde in het vierde kwartaal voor 60 miljoen dollar aan goederen in. Dit was de hoogste kwartaalwaarde van 2017 en de hoogste importwaarde vanaf de eerste metingen in 2011.
[…]
Bonaire voert minder aan fabricaten in
Bonaire heeft in 2017 voor 213 miljoen dollar aan goederen ingevoerd, 6 procent meer dan in 2016. De importwaarden van vrijwel alle goederensecties lagen hoger. De importwaarden van machines en vervoermaterieel en de minerale brandstoffen namen het meest toe. Er werd alleen voor een lager bedrag aan fabricaten en aan chemische producten ingevoerd.

Alle cijfers: https://www.cbs.nl/handelstekorten-caribisch-nederland-groeien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *