Dutch Caribbean Biodiversity Database ~ Drie boeken over groenteteelt op Bonaire

November 6, 2019
Foto:

Foto: POP Bonaire

Drie boeken over groenteteelt zijn online beschikbaar in het Papiaments, Nederlands en Engels:

– Handboek Professionele Groententeelt Bonaire
Arie Boers heeft drie jaar lang groenten en kruiden geproduceerd voor supermarkten en restaurants op Bonaire. Zijn kennis en ervaring staat in dit handboek. Dit is het eerste handboek over de productie van groenten voor de markt op Bonaire. Het is bedoeld voor de (semi) professionele teler. Het handboek is als volgt gestructureerd:

Eerst wordt beschreven welke voorwaarden belangrijk zijn om te kunnen slagen bij het telen van groenten op Bonaire. Vervolgens wordt besproken wat er nodig is om een zo gezond mogelijke bodem te creëren, te bevochtigen en bemesten. Hier op volgend worden de meest voorkomende ziekten en plagen beschreven, gevolgd door preventieve maatregelen hiertegen. Het beschrijft ook wat de ervaringen zijn op het gebied van arbeid, verpakking, specifieke teeltkosten en belangrijke leveranciers. Ten slotte worden conclusies getrokken en aanbevelingen gedaan over wat belangrijk is om een commerciële landbouwsector op Bonaire op te zetten.
Download: https://www.dcbd.nl/document/handboek-professionele-groententeelt-bonaire?
Beschikbare taal: Engels

Basisboek Groente en fruit op Bonaire
Dit boek geeft je de basiskennis om groenten en fruit in je eigen tuin te verbouwen. De foto’s laten zien wat u stap voor stap moet doen. De teksten verduidelijken het verhaal. Aanvullende informatie is te vinden in de bijlagen.
‘Groenten en fruit op Bonaire’ is gemaakt om mensen aan te moedigen hun eigen gezonde, verse en betaalbare groenten en fruit te laten groeien.
Download: https://www.dcbd.nl/document/basisboek-groente-en-fruit-op-bonaire?
Beschikbare talen: Engels, Papiamentu

– Handboek hydroponics op Bonaire
Sla is moeilijk te kweken op Bonaire. Er zijn veel soorten die snel zullen gaan schieten vanwege de hoge temperaturen.
Jaap van der Wel begon in 2015 sla op hydrocultuur te kweken. Na verschillende experimenten vond hij een slasoort die onder de Bonairiaanse omstandigheden kan worden geproduceerd. Dit handboek legt van begin tot eind uit hoe je sla op hydrocultuur op Bonaire kunt laten groeien.
Download: https://www.dcbd.nl/document/handboek-hydroponics-op-bonaire?
Beschikbare talen: Engels, Papiamentu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *