Over Kamerleden en het verleden

augustus 29, 2022
Bonaire.nu-logo-voor-Auke

bonaire.nu – 28-08-2022

Zoals altijd als een Kamerlid op reis gaat naar de overzeese gebieden was er ook nu weer veel gekrakeel op de sociale media over de uitstap van een handvol parlementariërs naar Suriname, Curaçao en Bonaire.

Negen leden van de Tweede Kamer ondernamen de reis om stil te staan bij het slavernijverleden van het Koninkrijk der Nederlanden. Ook was de reis bedoeld als voorbereiding op het jubileumjaar 2023. Het jaar waarin herdacht wordt dat 150 jaar geleden de slavernij werd afgeschaft in Nederland.

De toetsenbordgeleerden wisten wel raad met dit reisje. Verwijzingen naar het stikstofdebat waren niet van de lucht. Ook wisten deze kenners dat je niet op reis hoeft om de slavernijgeschiedenis te leren kennen. Je kunt ook naar een bibliotheek gaan, stelde een deel van het qwertykorps. Wat op zich opmerkelijk was. Zo vaak zie je deze brigade niet verwijzen naar kennis.

De reislustige leden vertegenwoordigen D66, PvdA, SP, GroenLinks, Volt, CDA, CU en Bij1. Partijen die sowieso bereid zijn om naar de zwarte bladzijden in de vaderlandse geschiedenis te kijken.
Een aardig experiment zou zijn geweest om een aantal leden van de partijen die zich aan de rechterzijde van het politieke spectrum begeven verplicht op reis te sturen.

Dat de VVD niet mee wilde, spreekt voor zich. Die partij zag ongetwijfeld op tegen de discussies over mogelijke financiële compensatie voor het aangedane leed. Je kunt je geld uiteindelijk maar een keer uitgeven en bankiers, multinationals en andere grootverdieners staan nu eenmaal hoger op het lijstje van de Rutte-posse dan de nazaten van de slavernij.

Of de opportunisten van JA21, de populisten van BBB en de bruinhemden van Forum zich een houding zouden weten te geven bij het zien van de slavenregisters, bij het aanhoren van de getuigenissen, zullen we nooit weten.
Thuis in Den Haag weten ze precies hoe het zit. En wie de schuld waarvan is.

Volgend jaar zullen de toetsenborden het zwaar krijgen. Je hoeft geen profeet te zijn om te voorspellen dat de huiscommentatoren zich te buiten zullen gaan aan scheldpartijen en het oplepelen van drogredenen en het poneren van een jij-bak.
Misschien duikt er weer een PVV-er op die de eilanden op Marktplaats wil zetten en weet een Forumlid met gestrekte rechterarm te bewijzen dat Soros, Rothschild en al die andere joden achter de slavenhandel zaten.

Deze politici zullen in de komende wintermaanden vermoedelijk niet in de bibliotheek zitten om hun kennis bij te spijkeren.
Kennis is namelijk belastend. En verknalt je humeur als je pech hebt.
Voor je het weet, blijk je minder te weten dan je denkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *