Demissionair en medeplichtig

juli 21, 2023

zonsopgang

De ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, van Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening en van Natuur en Stikstof mogen dan wel demissionair zijn, toch moeten ze aan de slag.
Drie leden van de Partij voor de Dieren vinden nl. dat Rutte IV ‘medeplichtig is aan de teloorgang van de natuur op en rondom de BES-eilanden’. En dus hebben zij 42 vragen aan de betreffende ministeries gestuurd.

Als de ministeries ‘medeplichtig’ zijn, is er nog een boef. Want van medeplichtigheid is sprake wanneer de verdachte het door een ander verricht misdrijf bevordert of hierbij behulpzaam is geweest.
De vraag is nu wie die andere boef is.

Vervolgvragen van de leden Wassenberg, Van Esch en Van Raan (allen Partij voor de Dieren) aan de demissionaire ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, van Infrastructuur en Waterstaat, van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, en voor Natuur en Stikstof over Vergunning, Toezicht en Handhaving op de BES-eilanden

1. Bent u van mening dat er op Bonaire een goede uitvoering wordt gegeven aan de wet- en regelgeving met betrekking tot het toetsing van projecten om schade aan het koraal te voorkomen, dit in het licht van de conclusies van het recente ILT-rapport (Inspectie Leefomgeving en Transport) over het functioneren van het VTH-systeem (vergunning, toezicht en handhaving) op de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba)? Zo ja, waar baseert u dit op? [1]

2. Bent u van mening dat er sprake is van taakverwaarlozing op bijvoorbeeld Bonaire gezien de conclusies van het ILT-rapport? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke conclusies verbindt u hieraan? [1]

3. Is het juist dat de zinsnede uit het ILT-rapport “Omdat op dit moment geen gebieden zijn aangewezen als gevoelig gebied of bufferzone zal deze vergunningplicht voor geen enkel hotel gaan gelden, ook niet voor de grote resorts aan de kust” (p. 64) betekent dat de huidige hotels in de kustzone geen natuur- of milieuvergunning(splicht) hebben, omdat er geen gevoelige gebieden zijn aangewezen door de Eilandsraad, graag uitgesplitst naar type vergunning? Zo nee, waarom niet en wanneer zullen deze gebieden aangewezen moeten worden?

4. Bent u het eens met de stelling dat toekomstige hotels in de kustzone ook geen vergunningsplicht meer nodig zullen hebben, omdat er geen gevoelige gebieden zijn aangewezen door de eilandsraad, gezien bovenstaande zinssnede uit het ILT-rapport?

5. Op welke manier garandeert u met grote zekerheid dat de natuur en het koraal in de gevoelige kustzone niet ernstig wordt aangetast door bovengenoemde “maas in de wet”?

6. Wat zijn de concrete gevolgen van de conclusies en aanbevelingen van het ILT rapport voor toezicht en handhaving rondom TUI Chogogo Resort (p.47), Ocean Oasis (p.51), de boat yard (p.54), de cementblokkenfabriek (p.32) en het resort met golfbaan in Lac Bay (p.53). Kunt u deze vraag per locatie beantwoorden?

7. Bent u bekend met het bericht dat er waarschijnlijk onrechtmatig glas is gestort in Bonaire Marine Park en dat er negen maanden na de vondst van het glas nog geen actie is ondernomen door de autoriteiten? Zo ja, wat vindt u hiervan in het licht van de conclusies van het ILT-rapport en wat bent u voornemens hier tegen te ondernemen? [2]

8. Welke mogelijkheden ziet u, naast het inzetten van dwangsommen, om de kwetsbare natuur op Bonaire, inclusief onderwaternatuur, te beschermen?

9. Wat zijn de (geschatte) kosten van het herstellen van het koraal rondom Chogogo Beach Resort en indien u niet weet wat de kosten zijn, kunt u dit uitzoeken?

10. Wat zijn de (geschatte) baten van hersteld koraal en wie zal van deze baten het meeste genieten en indien u niet weet wat de baten zijn, kunt u dit uitzoeken?

11. Is het al bekend wie het koraal rondom Chogogo gaat herstellen, en indien het niet bekend is, bent u van plan zorg te dragen dat het koraal zal worden hersteld? Zo nee, waarom niet? Zo ja, per wanneer en wie zal waarschijnlijk voor deze kosten opdragen?

12. Gaat u gebruik maken van de mogelijkheid om een bestuurlijke aanwijzing te geven aan Chogogo Resort, dan wel OLB, op basis van de conclusies van het ILT-rapport? Zo nee, waarom niet, graag uitgesplitst naar Chogogo en OLB? Zo ja, wanneer?

13. Welke aanbevelingen uit het ILT-rapport kunnen alleen geïmplementeerd worden met een wetswijziging en welke wetswijzingen zijn hiervoor mogelijk wanneer IAB-BES niet wordt ingevoerd?

14. Erkent u dat de Wet Gemeenschappelijke regelingen slechts beperkt van kracht is in Caribisch Nederland, waardoor samenwerking met een Omgevingsdienst in Europees Nederland thans juridisch geen optie is? Zo ja, bent u van plan de wet aanpassen? Zo ja, op welke wijze en wanneer?

15. Kunt u uiteenzetten op welke wijze samenwerking met een Omgevingsdienst in Europees Nederland doeltreffend, doelmatig en uitvoerbaar is op het moment dat zowel de procedurele voorschriften (instrumenten, procedures) afwijken door het ontbreken van onder meer de Algemene wet bestuursrecht als ook de materiële voorschriften anders zijn (afwijkende milieuwetgeving)?

16. Op welke manier schendt u niet de beginselen van behoorlijk bestuur met bovenstaande samenwerking?

17. Op welke manier schendt u niet de beschermingsplicht voor de natuur op de BES-Eilanden?

18. Op welke wijze gaat u bovengenoemde belemmeringen wegnemen en kan daarbij specifiek aangegeven worden hoe dit zich verhoudt tot het ‘comply-or-explain’-beleid?

19. Kunt u uiteenzetten op welke wijze het ontbreken van (geo)basisregistraties en de overige registraties in Caribisch Nederland (CN) de vergunningverlening, nu en in de toekomst, het toezicht en de handhaving hindert? Kunt u in de beantwoording van deze vraag specifiek ingaan op de vele voordelen die de Rijksoverheid noemt in de ‘Handreiking gebruik basisregistraties voor de omgevingsdiensten’?

20. Welke plannen heeft u om Caribisch Nederland op te nemen in de tien basisregistraties en de overige registraties?

21. Zijn er doelstellingen geformuleerd voor het opnemen van Caribisch Nederland in de tien basisregistraties en de overige registraties? Zo nee, waarom? Zo ja, wanneer kan de Kamer een voorstel hiervoor tegemoetzien?

22. Kunt u aangeven op welke manier voorkomen wordt dat er met het ‘comply-or-explain’-beleid verschillen ontstaan tussen Europees Nederlandse wetgeving en Caribisch Nederlandse wetgeving, nu steeds meet milieuwetgeving zijn oorsprong vindt in verordeningen en richtlijnen van de EU?

23. Hoe wordt bij omzetting van richtlijnen geborgd dat er adequate regelingen getroffen blijven worden voor Caribisch Nederland met ‘comply’ als uitgangspunt? Op welke wijze wordt bij verordeningen alsnog in gelijkwaardige wetgeving voor Caribisch Nederland voorzien?

24. Bent u het eens dat een snelle en doeltreffende handhaving op vergunningsplicht nodig is om de druk op het onderwaterpark Bonaire af te laten nemen? Zo nee, waarom denkt u dat de huidige vorm van handhaving dan wel volstaat om de druk op het onderwaterpark te doen af nemen?

25. Kunt u een lijst van maatregelen opnoemen die wel genomen gaan worden –gegeven de huidige staat van handhaven en die wel volstaan om de de druk op het onderwaterpark te doen af nemen?

26. Vindt u soms dat het onderwaterpark niet onder druk staat? Waar blijkt dat dan uit?

27. Waarom vindt u niet dat er voldaan moet worden aan de vergunningsplicht van art. 14 Eilandsbesluit onderwaterpark Bonaire? Zo ja, waar blijkt dit dan uit?

28. Bent u op de hoogte van de hoeveelheid bedrijven die zonder vergunning opereren in het onderwaterpark Bonaire? Zo ja, hoeveel bedrijven zijn dit? Zo nee, waarom niet en hoe gaat u deze informatie verkrijgen?

29. Bent u het eens dat er geen of onvoldoende zicht is op bedrijven die gebruik maken van het onderwaterpark, waardoor er dus ook minder zicht is op drukfactoren in het water? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe gaat u hiertegen optreden?

30. Kunt u bevestigen dat er al jarenlang wordt gedoogd dat ieder bedrijf, ook na incidenten, kan opereren in het onderwaterpark? Zo nee, waarom niet?

31. Bent u bereid om te investeren in meer capaciteit bij OLB DRO in de vorm van natuurbeleidsmedewerkers en natuurvergunningverleners om aanvraag op grond van art. 14 Eilandsbesluit Onderwaterpark Bonaire sneller af te laten handelen?

32. Welke samenwerking is er tussen inspecteurs van DTH en rangers van STINAPA wanneer het komt op toezicht en handhaving op deze vergunningsplicht?

33. Kunt u aangeven op basis van welke argumenten u oordeelt dat u uitvoering heeft gegeven aan de aangenomen motie waarin verzocht wordt om geen onomkeerbare stappen te zetten totdat het ruimtelijk ontwikkelingsprogramma is vastgesteld, gezien de conclusies van het ILT-rapport? [3]

34. Kunt u aangeven waarom het juridisch niet mogelijk is om onomkeerbare stappen zetten, zoals u aangeeft in antwoord op Kamervragen van de Partij voor de Dieren, waarin u schrijft: ‘dat met de vaststelling van het ruimtelijk ontwikkelingsplan voor Bonaire zal worden gewacht totdat het ruimtelijk ontwikkelingsprogramma is vastgesteld. Logischerwijs geldt dit ook voor partiële herzieningen van het ontwikkelingsplan, […] constateer ik dat het op dit moment juridisch niet mogelijk is om onomkeerbare stappen te zetten’? [4]

35. Welke stappen heeft u genomen om het juridisch wel mogelijk te maken om geen onomkeerbare stappen te zetten?

36. Kunt u de beslisnota of andere stukken hiervoor bij de beantwoording stoppen (om een duur WOO verzoek te voorkomen)? Zo nee, waarom niet?

37. Hoe rijmt u het beperkt toestaan van woningbouw in een gebied met de bestemming ‘open landschap’ waar geen woningbouw is toegestaan met efficiënte en effectieve VTH? [5]

38. Kunt u aangeven op welke wijze de bevolking van Caribisch Nederland zal worden betrokken bij de bespreking van het voorontwerpontwikkelingsprogramma zoals door u aangegeven in antwoord op vragen van de leden Wassenberg, Vestering, Van Esch en Wassenberg over het adequaat beschermen van kwetsbare en unieke natuur en koraal op en rondom de BES-eilanden? [4, antwoord op vraag 5]

39. Bent u het ermee eens dat, gezien de kwaliteit en instandhouding van het koraal, het eerder opstellen van een staat van de natuur dan in 2025 wenselijk is? Zo ja, hoe gaat u hier uitvoering aan geven? Zo nee, waarom niet?

40. Op welke manier denkt u dat u niet medeplichtig bent aan de teloorgang van de natuur op en rondom de BES eilanden met het huidige Kabinetsbeleid dat u uitvoert?

41. Komt er een inventarisatie van het koraal aan de oostkust van Bonaire, waaronder 15 kilometer grenzend aan Plantage Bolivia? Zo ja, wanneer? Zo nee, waarom niet?

42. Kunt u aangeven wat u onder Fase 1 van het Natuur- en milieubeleidsplan Caribisch Nederland (NMBP) verstaat, waar we ons in deze fase bevinden en wat de activiteiten zijn die nu lopen en bijdragen aan het behalen van de in bijlage 3 van het NMBP genoemde mijlpalen voor 2024 en 2030, naar aanleiding van uw antwoord op de hierboven genoemde Kamervragen? [4]

Zie:
[1] Het ILT rapport over vergunningverlening, toezicht en handhaving in Caribisch Nederland
https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2023/06/13/aanbieding-rapportage-ilt-inzake-vth-stelsel-milieu-bouwen-natuur-caribisch-nederland
[2] https://bonaire.nu/2023/07/15/klimaatactiviste-dee-scarr-luidt-noodklok-over-afstort-van-glas-in-bonaire-marine-park/
[3] Motie Van Raan c.s. Kamerstuk 36200-IV, nr. 22
[4] Documentnummer: 2023D16714
[5] Antwoord op vraag 4 – Documentnummer: 2023D16714 ‘[…] woningbouw is niet of zeer beperkt toegestaan […]’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *