Alsof je te laat kunt protesteren ~ Michiel van Bokhorst ~ Maak héél Nederland met de Grondwet gelijk!

mei 10, 2017

In ieder geval heeft Michiel van Bokhorst met zijn video Maak héél Nederland met de Grondwet gelijk! mooie kijkcijfers gehaald. Zevenendertigduizend keer is het filmpje op youtube bekeken zag ik net en dat is me nogal wat.

De analyse van de video die op 5 mei jl. in het Antilliaans Dagblad verscheen is door niemand geschreven. Dat is raar. Een analyse is naar aard nu eenmaal subjectief. Voor een krant lijkt het me dan gewoon om te vertellen wie de denker is wier of wiens mening de lezer voorgeschoteld krijgt.
De analyse begint met de vaststelling dat het protest tegen de aanpassing van de Grondwet zeven jaar te laat komt. Al ben je twaalf jaar te laat, als iets je niet zint, kun je dat onder de aandacht brengen. Als je alleen vooraf mag protesteren heeft iedere dictator een makkie vanaf vandaag. ‘Had je maar moeten protesteren voor ik de macht greep.’

AD5mei17

Analyse – Antilliaans Dagblad – 5 mei 2107

De onbekende auteur legt vervolgens uit dat de aanpassingen in de Grondwet die voor de eilanden gelden niets kwaads in zich hebben als je die teksten objectief leest. En zo is het. In de tekst staat inderdaad niet dat de eilanden bevolkt zijn met tweederangsburgers.
Vervolgens meldt de analyticus dat de onderstand (bijstand) dan wel laag is, maar dat je daar iets aan kunt doen. Daarvoor moet je bij de politiek zijn, is de vondst van de auteur. Maar dan moet je wel met overtuigende argumenten komen. Daar is iets voor te zeggen.
Ook kan de hoogte van de onderstand geregeld worden zonder Den Haag, meldt de commentator. Als werkgevers en vakbonden het eens worden over een verhoging van het minimumloon, groeit die bijstand vanzelf mee. En derhalve is het niet fair om de staatssecretaris, mevrouw Jetta Klijnsma, onheus te bejegenen.

Na de vaststelling dat Nederland, ondanks zijn vele manco’s, een fatsoenlijk land is, houdt de schrijver het eiland de spiegel voor. Zet de schouders eronder en vlieg elkaar nu niet de hele dag in de haren.
Die oproep kan geen kwaad.
En ook ben ik het eens met de onbekende dat Nederland een fatsoenlijk land is. Ik ben zo gemiddeld blij dat ik er geboren ben.

Mevrouw Klijnsma beloofde, bij monde van minister Plasterk, op 21 juni 2016 in de Eerste Kamer dat zij het wel aandurfde om een sociaal minimum te definiëren. Dat moest na al die jaren eindelijk eens gebeuren. In maart 2017 heeft mevrouw zich bedacht, ondanks jeukende handen en gepopel. (Zie: http://ikkiseiland.com/2017/03/29/jellejetta-klijnsma-heeft-gesproken/)
Je beloftes niet nakomen is geen manco.

Als je de conclusies van het rapport van de commissie Spies leest, de debatten over dat rapport volgt, denk je werkelijk dat politiek Den Haag tot tranen toe bewogen is en vindt dat er eindelijk iets gedaan moet worden aan de armoede op de eilanden.
Iedere keer weer blijken het krokodillentranen te zijn.
Dat is geen manco. Dat is onwil.

Een fatsoenlijk land zorgt voor haar inwoners. Doet zij dat niet, dan mag je protesteren. Dat kan met een spandoek, met een stukkie en met een video.
Dat een video veel kijkers weet te vinden, is misschien een vingerwijzing voor de strategen onder actievoerders.
Het is Van Bokhorst gelukt om aandacht te krijgen voor de eilanden. Daarvoor is het nooit te laat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *