Masterplan Bonaire 2030 – Van geiten, ezels en prostitutie

February 16, 2020
EdisonRijna

Edison Rijna. Gezaghebber Bonaire

Het interview met de gezaghebber van Ikki’s eiland, de heer Edison Rijna, in het dagblad Trouw afgelopen vrijdag, is ondertussen veel gelezen en becommentarieerd op het eiland.
‘We zijn ons eiland aan het prostitueren’, was de kop en ja, dat is een lokkertje.
De koppenmaker van Trouw had ook kunnen kiezen voor ‘Wandelende worsten vernielen de natuur’ of voor ‘Red het eiland, jat een geit!’
Want naast de wens om de ‘tsunami van cruiseschepen’ een halt toe te roepen, wil de gezaghebber ook graag dat de 30.000 geiten die het eiland kaal vreten in de pan gehakt worden. De honderden ezels en varkens die ook de hele dag wat rondkuieren en hun kostje bij elkaar scharrelen, kunnen ook maar beter op hun tellen passen. Voor je het weet ben je een worst.

De tere zielen die zich het lot van de beestjes aantrekken, zullen toe moeten geven dat al dat gepeuzel leidt tot afbraak van de natuur. Er zal iets ondernomen moeten worden.
Met zijn afkeer van die cruiseschepen staat de gezaghebber niet alleen, ook prinses Beatrix bijvoorbeeld is een bondgenoot in de strijd voor een groener of blauwer Bonaire.

Dat de gezaghebber kiest voor een interview in een Europees Nederlandse krant en niet eerst via de lokale media zijn visie voorlegt aan de bevolking, kan het gevolg zijn van een welbewust gekozen strategie.
Hetzelfde geldt voor het tijdstip waarop dit interview plaats heeft gevonden: was het de bedoeling van de heer Rijna om de maatschappelijke discussie over de toekomst van het eiland, die in de vorm van het Masterplan Bonaire 2030 plaatsvindt, onder druk te zetten.
De geiten, ezels en varkens zijn in ieder geval gewaarschuwd.

Het interview:
https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/edison-rijna-gezaghebber-van-bonaire-we-zijn-ons-eiland-aan-het-prostitueren~b9be08de/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *