Van Kralenbeek tot Ibiza

mei 27, 2018

Leguaan

‘Niet de leguaan maar de Bonairiaan wordt bedreigd met uitsterven’, is de vaststelling die een van de bewoners van Ikki’s eiland op Facebook plaatste een paar dagen geleden. Uit de reacties op deze stelling blijkt dat meer mensen zich zorgen maken over de toekomst.

Bij het laatste bezoek aan het eiland viel het op dat een aantal mensen de ontwikkelingen op het eiland samenvatten met verwijzingen naar Ibiza. Dat eiland in de Middellandse zee is al jaren in de greep van het massatoerisme. Miljoenen mensen komen er ieder jaar dansen en feesten.
Onder de noemer ‘Turismphobia’ worden protesten van de lokale bevolking afgewimpeld. En anders worden ze wel gewezen op het gegeven dat 90% van het bruto binnenlands product van het eiland afkomstig is uit dat toerisme.

In die gesprekken waarin verwezen werd naar de veribizarisering van Ikki’s eiland valt ook op dat sommigen het als toekomstscenario accepteren. Zo gaat het nu eenmaal. Je kunt het toch niet tegenhouden.
Anderen daarentegen zien liever geen hossende, bierdrinkende en pillenslikkende massa’s het eiland overnemen. Je kunt ook keuzes maken. Je kunt het heft ook in eigen handen nemen.

Mocht je het heft in eigen handen willen houden, is het verstandig om te weten waar je het over hebt en waar je naar toe wilt. Nog handiger is het om dan ook nog te bedenken hoe je een en ander aan wilt pakken.
In het geval van het toerisme is er bijvoorbeeld het Strategic Tourism Plan dat eind vorig jaar door onderzoekers van de University of Central Florida (UCF) is opgesteld. (zie: http://www.tourismbonaire.com/strategictourismplan )
Tot op vandaag heeft het Bestuurscollege van het eiland geen reactie op het plan gegeven. En dat is jammer.
Natuurlijk, het lokale bestuur heeft het druk. Er komt van alles voorbij en je moet ook nog bedenken wat je van dat alles vindt.

Nadat de lokale partij HIO Werkt (HIO staat voor helder, open, integer) de gemeenteraadsverkiezingen in Hilvarenbeek won, zorgde lijsttrekker Gon Boers er eerst voor dat de vijf partijen in de gemeenteraad hun fiat gaven aan het programma. Een breed gedragen akkoord in plaats van een coalitie met één van de andere partijen.
De verdere aanpak na de verkiezingen maakt Hilvarenbeek bijzonder. Via een open sollicitatieprocedure werden de drie wethouders gezocht. ‘De partijkleur is ondergeschikt aan ervaring en competentie’, volgens mevrouw Boers.
(zie: https://www.volkskrant.nl/hilvarenbeek-zoekt-wethouders-via-open-sollicitaties)

Om Kralendijk nu om te dopen tot Kralenbeek is misschien een stap te ver. Maar om de impasse waarin het lokale bestuur zich bevindt te doorbreken, kan een blik op de Hilvarenbeekse aanpak misschien wat ideeën opleveren.
Kandidaten uit de hele wereld te laten solliciteren naar de functie van gedeputeerde stuit vast op bezwaren.

In plaats daarvan kun je adviesraden samenstellen die het lokale bestuur ondersteunen bij het ontwikkelen van visie en aanpak bij de keuzes waar het eiland voor staat, dacht ik gisteren als eindconclusie te melden. Krijg ik een mailtje met als bijlage de brief aan de gezaghebber waarin de MPB dat idee van experts voorstelt. Over timing gesproken. Heb ik weer. Gelukkig heb ik nog een handvol grote gedachtes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *