The Flying Doctors ~ Een voorgeschiedenis

februari 6, 2024

cropped-Bon-4.jpgHet lijkt misschien alsof de Air Ambulance-soap een paar weken geleden haar première kende.
Maar zodra je met Google gaat praten kom je er al gauw achter dat er een rijke geschiedenis is.

Zo kom je al in 2013 deze kop tegen: Bonaire maakt stap vooruit in de zorg met eigen air-ambulance.
Ook in dit stuk kom je de vertrouwde namen tegen het Zorgverzekeringskantoor (ZVK), Fundashon Mariadal, de Colombiaanse zorgverzekeraar Coomeva, Medicair en Bonaire International Airport.
Zie: https://caribischnetwerk.ntr.nl/2013/07/03/bonaire-maakt-stap-vooruit-in-de-zorg-met-eigen-air-ambulance/

Zo vind je door de jaren heen telkens opnieuw berichten over het vervoer van patiënten in het Caribisch gebied. En de rol van Mariadal daarin.
Direct nadat de orkaan Irma Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius had overvallen, zette Mariadal, op verzoek van het ziekenhuis op St. Maarten, een medische luchtbrug op.
In de tijden van corona kreeg Bonaire een extra air ambulance tot haar beschikking om een groot deel van het patiëntenvervoer in het gebied op zich te kunnen nemen.

In al die jaren werkt Mariadal samen met Medicair (Curacao – Bonaire) en de Colombiaanse maatschappij Sarpa s.a.

In 2022 maakt Mariadal duidelijk dat het weer een volgende stap wil maken in de dienstverlening.
‘Voor onze air ambulancedienst brengt deze ambitie mee dat die moet voldoen aan
Nederlandse/Europese standaarden voor luchtvaart in het algemeen en medisch luchtvervoer in het bijzonder, met een Nederlandse vliegvergunning (Air Operator’s Certificate), één of meer in Nederland geregistreerd toestellen en zowel piloten als onderhoudstechnici met Europese vliegbrevetten respectievelijk certificaten.’

Of zoals de ambitie omschreven staat op de website future-island.org:
‘Bij het door ontwikkelen van haar (BES) air ambulance services op Bonaire wordt daarom ook, net als voor de gezondheidszorg, gebruik gemaakt van de Nederlandse – Europese richtlijnen en beleid. De air-ambulance service ziet FM als een integraal verlengstuk van de door haar geboden acute zorg. Daarom kiest FM ervoor om deze services op een niveau te krijgen en te houden dat in Nederland gangbaar is, om veilige en duurzame luchtvaart te kunnen garanderen.’

Daarom nodigt Mariadal in 2022 negen air ambulanceproviders uit zes verschillende landen uit om een vrijblijvend voorstel te doen voor een eventuele samenwerking met FM. De twee maatschappijen waarmee samengewerkt wordt, werden ook uitgenodigd.

Een van de twee vaste maatschappijen waarmee Mariadal werkte, Medicair, heeft niet gereageerd op het verzoek van Mariadal om een voorstel te doen. Net als overigens de andere uitgenodigde maatschappijen. Alleen Sarpa meldde zich.
Waarschijnlijk was en is één van de redenen om niet te reageren op het verzoek, de wens van Mariadal om 51% van de aandelen van de op te richten nieuwe maatschappij op haar naam te krijgen.

En daarmee zijn we zomaar weer bij een cliffhanger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *