The Flying Doctors ~ Post (Deel 9)

februari 12, 2024

cropped-Bon-4.jpgVorige week hebben zeven lokale mediavertegenwoordigers een open brief naar de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gepubliceerd.

De zeven stelden in die brief dertien vragen over de stand van zaken rond Air Ambulance-gate. Kort samengevat wilde men weten of de Inspectie überhaupt wel wist van de plannen van Mariadal om een eigen luchtvaartonderneming op te zetten en wat zij daarvan vindt. Ook wilde men weten of Inspectie kon adviseren om uit de ontstane situatie te komen.

Eind vorige week kwam het antwoord van Inspectie. Daaruit blijkt dat Inspectie zelf ‘vorig jaar n.a.v. berichten in de media vragen heeft gesteld aan Fundashon Mariadal (FM) over de plannen met de Air Ambulance. Op 8 juni 2023 heeft FM ons daarop laten weten dat het huidige contract met Medicair op 24 januari 2024 zou aflopen. FM heeft toen aangegeven dat er mogelijk een andere aanbieder van Air Ambulance op Bonaire gaat komen.’

De brief vervolgt:
‘Op 10 januari 2024 liet FM de inspectie weten dat er problemen zijn met de landingsrechten op Curaçao. FM gaf daarbij aan de inspectie eind januari te informeren op welke wijze de kwaliteit en veiligheid van de zorg gewaarborgd zou worden.
Op 26 januari 2024 heeft FM de inspectie geïnformeerd dat er geen spoedtransport uitgevoerd door de Colombiaanse aanbieder SARPA, mogelijk was tussen Bonaire en Curaçao. FM liet weten samen met de autoriteiten te werken aan een oplossing. FM heeft de inspectie laten weten hoe ze de problemen willen oplossen. Daarbij kan gedacht worden aan het transport van IC-patiënten naar Colombia.
FM heeft ons daarnaast geïnformeerd over de brief die het ziekenhuis heeft gestuurd naar de waarnemend gezaghebber.’

Gevolgd door deze opmerking:
‘De inspectie vindt dat op dit moment de kwaliteit en veiligheid van de Air Ambulance niet op een structurele wijze geborgd is. Wij hebben het ziekenhuis hierop aangesproken en verwachten dat FM samen met haar partners, maatregelen neemt om de ontstane risico’s zo klein mogelijk te houden.

De IGJ heeft geen beeld van mogelijke imagoschade voor de gezondheidszorg in Caribisch Nederland.’

Over het opzetten van een eigen luchtvaartbedrijf heeft de Inspectie geen oordeel:
‘De IGJ heeft geen oordeel of het opzetten van een eigen luchtvaartbedrijf binnen de ziekenhuisorganisatie een bijdrage levert aan de vergroting van de kwaliteit van de zorg op Bonaire. Zorgaanbieders zijn zelf verantwoordelijk hoe ze dit organiseren.’

Op naar de volgende ronde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *